Afhankelijk van je voorkeur voor repertoire en speelstijl, je spelniveau, je ambitie, interesses en leeftijd kun je op zoek naar een cursus of groep die het best bij je past.

Cursus
Als je wilt toneelspelen kun je bijvoorbeeld een theatercursus gaan volgen in een Centrum voor de Kunsten bij jou in de buurt. Het is een uitstekende manier om de basisvaardigheden van het toneelspelen te leren en/of je vaardigheden bij te spijkeren.

Aansluiting bij een gezelschap
Een andere mogelijkheid is dat je je aansluit bij een amateurtheatergezelschap. Je kunt contact opnemen met een theatergroep en vragen of je auditie mag komen doen. Er staan verschillende theatergroepen in de rubriek Spotlights! op deze site

Begin zelf een theatergroep

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen theatergroep te beginnen. Je zoekt een regisseur en organiseert zelf een auditie. Ook hiervoor kun je de rubrieken Spotlights en Vraag & Aanbod op deze site gebruiken. Utrecht heeft bij de HKU een eigen theateropleiding. Ook daar kun je eventueel terecht voor het vinden van een regisseur.

Het vraag en aanbod van theatercursussen/workshops/audities, regisseurs en spelers in de regio Utrecht is te vinden op deze verwijzing binnen onze website. Daarnaast bestaat ook een landelijke website het Theaternetwerk, met informatie en overzichten.

Een overzicht van de beroepsopleidingen voor theater vind je hier. Veel beroepsopleidingen bieden ook een voortraject aan wat je kunt volgen voordat je besluit of je echt een beroepsopleiding wilt volgen.

(update januari 2018)