HOE VRAAG IK SUBSIDIE AAN?

Een amateur of amateurgroep (theater, band, dans, beeldende kunst, schrijven etc.) kan subsidie aanvragen als ze georganiseerd is als een stichting of vereniging. Alleen dan is er sprake van een rechtsgeldige organisatie.

Een individuele amateur kan dus geen subsidie aanvragen, alleen als hij of zij een eigen stichting heeft.

 

WAAR VRAAG IK SUBSIDIE AAN?

Subsidie kan aangevraagd worden bij een fonds en soms ook bij een overheid zoals gemeente of provincie. Elke instantie heeft zijn eigen regels, voorwaarden, termijnen en formulieren. Kijk dus goed welke instantie past bij je plan.

Om je alvast op weg te helpen noemen we enkele fondsen die mogelijk iets voor je kunnen betekenen:

Het VSBFonds steunt sociale en culturele projecten. Dit fonds werkt met verschillende partners samen. Zij bieden een onlinecursus aan voor fondswerving en hebben verschillende video’s met handige tips op hun website geplaatst.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds in de provincie Utrecht (PCB) culturele initiatieven voor en door inwoners van Houten en Stichtse Vecht. Daarnaast steunt het fonds projecten die de cultuurdeelname stimuleren van deze regio’s. Voor deze gemeenten bestaat geen subsidie voor kunst en cultuur vanuit de gemeente.

Rabobank Stimuleringsfonds stimuleert projecten met een maatschappelijk of economisch doel. Dit doen ze onder meer door kennis, faciliteiten of een financiële bijdrage te leveren. Je kunt ze benaderen met allerlei vragen rondom je project, ook als je bijvoorbeeld hulp zoekt bij het schrijven van een plan. Heb je een vernieuwend initiatief wat Utrecht en/of Nieuwegein Nieuwegein mooier, gezonder en kansrijker maakt? Rabobank stelt een bedrag beschikbaar via het Rabobank StimuleringsfondsXL.

Basissubsidie Amateurkunst Gemeente Utrecht: Gemeente Utrecht heeft een eigen regeling voor de amateurkunst. Meer informatie daarover vind je hier.Kijk hier voor de regeling eenmalige cultuursubsidies voor projecten van de gemeente Utrecht en welke deadlines zij hiervoor hanteren. Je kunt hier maandelijks een aanvraag doen voor subsidies tot €4000,- en drie keer per jaar voor grotere bedragen.

In 2017 is in Utrecht een experiment gestart voor het ondersteunen van Wereldmuziek. Hierover lees je meer op deze website.

Voor hulp en advies kun je contact opnemen met Gemeente Utrecht via: subsidie@utrecht.nl of 030 – 286 33 36.

Muziekgezelschappen van studenten kunnen niet rechtstreeks bij de gemeente subsidie aanvragen. Zij kunnen subsidie aanvragen via het KOSMU (Koördinerend Orgaan Studenten Muziekgezelschappen Utrecht).

 

Ondersteuning van het OCW

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werkt aan een slim, vaardig en creatief Nederland. Het OCW ondersteunt ondernemerschap in de culturele sector. Dat gebeurt op verschillende manieren. Een van deze manieren is via het Wijzer Werven traject.

Wijzer Werven biedt begeleidingsprogramma’s aan voor het versterken van cultureel ondernemerschap en verbreed de financieringsmix bij makers en culturele organisaties. Lees er meer over op hunwebsite.

 

WAARVOOR KAN IK SUBSIDIE AANVRAGEN?

Subsidie kun je vragen voor kosten die je maakt voor een specifiek plan of project. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de huur van een speciale ruimte, honoraria voor regisseur, docent of technicus, voor productiekosten zoals een decor, een geluids- of lichtinstallatie, kostuums of voor communicatiekosten zoals een vormgever of drukken van flyers.

De meeste fondsen betalen geen structurele kosten maar richten zich op kosten die je speciaal voor een bepaald project maakt. Huur je als vereniging een eigen pand, dan kun je daarvoor niet bij een fonds aankloppen, maar soms wel bij een gemeente of provincie.

 

WAAR BESTAAT EEN AANVRAAG UIT?

Een aanvraag voor een subsidie bestaat standaard uit:

Het aanvraagformulier van de instantie waar je aanvraagt
Een artistiek plan of projectplan: wat wil je doen en waarom (kijk hier voor tips & meer informatie voor het schrijven een projectplan)
Een productioneel plan: wat wil je wanneer doen (kijk hier voor meer informatie voor een productieplan voor een theatervoorstelling)Een financieel plan (begroting en dekkingsplan: welke kosten ga je waarmee betalen)
Waar moet ik op letten?

Verdiep je altijd in de richtlijnen van een fonds waar je wilt aanvragen. Wat vinden zijn belangrijk? Publieksbereik, educatie, artistieke ontwikkeling, samenwerking met anderen? Zorg dat je op deze dingen ingaat. Benoem op welke manier of waarom jouw activiteit bijdraagt aan de doelen van het fonds waar je een aanvraag doet. Geef aan waarom het fonds jouw plan moet ondersteunen.

Je kunt ook altijd een fonds bellen voor meer informatie of voor het maken van een afspraak. Dan kun je precies te weten komen waarom je plan wel of niet zou passen. Vaak wil een fonds ook best een conceptaanvraag van je lezen. Een mooie gelegenheid om je aanvraag zo specifiek mogelijk te maken.

Verantwoording van de aanvraag

De meeste fondsen willen achteraf een financiële verantwoording en inhoudelijke evaluatie van je project ontvangen. Download hier een voorbeeld van een inhoudelijke evaluatie.

 

HULP VAN ZIMIHC NODIG BIJ DE AANVRAAG?

ZIMIHC Maatwerk bied je de mogelijkheid om je aanvraag te laten lezen door een deskundige en feedback te ontvangen. Zo maak je meer kans op succes. Je kunt kiezen uit een BASIS en een EXTRA variant.

 

(update november 2018)