CURSUS, WORKSHP EN LEESKRING, PROVINCIE UTRECHT

Utrecht

De Literaire Werkplaats & CO organiseert culturele projecten en cursussen op het gebied van kunst- en literatuureducatie.

Het schrijfcafe Wonder Word van Nanda Hunneman biedt verschillende curcussen creatief schrijven aan. Bovendien organiseert zij tegen een zeer lage prijs het Schrijfcafe waar iedereen zonder vooraanmelding mag aanschuiven.

Zeist

Literair Zeist organiseert diverse cursussen over literatuur. Zo word je bijv. in Nederlandse literatuur na 1950 wegwijs gemaakt in de moderne Nederlandse literatuur. De te lezen boeken zijn afgestemd op wat het Literair Café biedt.

De workshops gaan over de schrijver/dichter die naar het Literair Café komt. De docent geeft een inhoudelijke inleiding. De workshops zijn bedoeld voor liefhebbers én belangstellenden. Inbreng van deelnemers wordt op prijs gesteld.
Regelmatig zijn er lezingen door schrijvers en lezingen over schrijvers. In leeskringen leest u boeken en bespreekt die met elkaar. Titels in overleg.

 

OPLEIDING SCHRIJVEN, NEDERLAND

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht heeft een HBO opleiding voor het schrijven van theater, film, poëzie en proza: http://www.hku.nl/writing.

Artez hogeschool voor de kunsten heeft de opleiding Creative writing in Arnhem, Enschede en Zwolle. Zie: https://www.artez.nl/opleidingen/creative-writing

Aan de Universiteit van Amsterdam (UVA) wordt een opleiding tot schrijfdocent aangeboden, DOCS: www.scriptplus.nl/docs

Verder bestaan er nog particuliere opleidingen, die geen officiële status hebben. Dat betekent dat je na afronden geen erkend HBO of WO-diploma krijgt. Toch kun je er zeker wat aan hebben als je schrijfambities hebt.

(update december 2017)