Voor het tweede jaar op rij werkten kinderen van groepen 6, 7 en 8 van de Prinses Margrietschool in Zuilen onder leiding van woordkunstenaar Linde Suzanne aan woordkunst in een overkoepelend thema. De gedichten worden op 4 mei (Herdenkingsdag) tentoongesteld in ZIMIHC theater Zuilen.

Vorig jaar was het thema “Dapper en Bang”. Die gedichten vind je terug op deze pagina onder “Editie 2023”. Om die lessen heen spraken we veel over de Tweede Wereldoorlog.  Dit jaar was het thema nog groter en wereldser: “Wie is de baas?”

De expositie, op 4 mei te zien in de foyer van ZIMIHC theater Zuilen, toont de wensen van de leerlingen voor onze wereld, en wat deze mooier, beter, leuker en eerlijker zou kunnen maken. Een schril contrast met hoe de wereld eruit zag onder onze bezetting, toen die gedicteerd werd vanuit Nazi-Duitsland.

Ook sijpelt de werkelijkheid van vandaag de dag door de gedichten heen, niet alleen in grote, wereldlijke zin; de ‘bommen’ die hier en daar genoemd worden refereren helaas allang niet meer naar het verdere verleden. Ook de directere werkelijkheid en haar beperkingen, die in de belevingswereld van de kinderen ook voelbaar zijn, komen naar voren in hun teksten.

De gedichten ontstonden als vanzelf wanneer er weinig gestuurd wordt in waar de tekst naartoe ‘moet’, en de kinderen zo de ruimte kregen om hun eigen verhaal te vertellen. Laat het je meevoeren in wat kan zijn, op deze dagen waarin we herdenken wat ooit was, zonder te vergeten wat er – ook nu – is.

Editie 2024: vier vrijheid met een gedicht voor je raam

Los van de expositie op 4 mei 2024 kun je de geschreven gedichten hier ook downloaden. Print je favoriete gedicht uit en plak het voor je raam.

Groep 6 (Prinses Margrietschool)

Download (PDF)

Groep 7 (Prinses Margrietschool)

Download (PDF)

Groep 8 (Prinses Margrietschool)

Download (PDF)

Editie 2023

Bekijk ook de gedichten uit 2023, geschreven door vier groepen van de Prinses Margrietschool.

Groep 5 (Prinses Margrietschool)

Download (PDF)

Groep 6 (Prinses Margrietschool)

Download (PDF)

Groep 7 (Prinses Margrietschool)

Download (PDF)

Groep 8 (Prinses Margrietschool)

Download (PDF)

Editie 2020: 75 jaar bevrijding

Bekijk de gedichten van onderstaande scholen en plak er één voor je raam:

De Boemerang

Efe Doruk Ozturk, groep 6

Print dit gedicht (PDF)

Of bekijk alle gedichten (PDF) van de Boemerang.

De Cirkel

Yuna de Rijk, groep 8 (1e plaats)

Print dit gedicht (PDF)

Of bekijk alle gedichten (PDF) van de Cirkel.

De Piramide

Levi Schuite, groep 8 (2e plaats)

Print dit gedicht (PDF)

Ludgerschool

Sarah de Bruijne, groep 7

Print dit gedicht (PDF)

Rietendakschool

Olivier Binnendijk, groep 5/6

Print dit gedicht (PDF)

Of bekijk alle gedichten (PDF) van de Rietendakschool.

Print een gedicht en doe mee!

ZIMIHC bedankt alle kinderen en basisscholen voor hun deelname, en alle wijkbewoners en bezoekers voor het lezen en uitprinten van een gedicht! Zo kunnen we op 4 en 5 mei alsnog samen 75 Jaar Vrijheid gedenken en vieren.

Vragen over dit project? Neem contact op met Tjarda van Vugt.

In de media

De Utrechtse Internet Courant (DUIC) plaatst vanaf 26 april, 12 dagen lang, iedere dag één gedicht van de inzendingen op haar website.

Met steun van

Gemeente Utrecht

Ook interessant