Onder het motto ‘Als de mensen niet naar cultuur komen, brengen we cultuur naar de mensen’ heeft Dwarsverband, samen met ZIMIHC, het project Podium om de Hoek opgezet.

Met Podium om de Hoek kunnen alle bewoners in de Utrechtse wijken dichtbij huis kennis maken met cultuur, dit beoefenen en/of laten zien, op een voor hen bekende en toegankelijke plek.

Claudia de Breij
ambassadeur Podium om de Hoek

“Wat is er mooier dan een podium om de hoek? Een plek waar je als buurtbewoner kennis kan maken met alle mogelijke vormen van kunst. En waar je als muzikant of artiest kan starten en verder groeien? Wat is er mooier dan een podium om de hoek? Tegenwoordig zitten de zalen bij mijn optredens vol. Maar dat is niet altijd zo geweest. Iedereen, hoe getalenteerd ook, begint klein. Je staat niet onmiddellijk in Carré. Dat was bij mij niet anders. Daarom is het zo belangrijk dat er ook podia zijn waar talenten ervaring kunnen opdoen. En voor veel bezoekers van buurtcentra is de drempel naar TivoliVredenburg of de Schouwburg nog net iets te hoog. Geweldig idee dus van de buurtcentra in de stad om samen te werken aan een groter aanbod van kunst. Om hun bezoekers af en toe mooie, ontroerende, of gewoon leuke vormen van kunst te presenteren. ‘Podium om de Hoek’ is een geweldig initiatief dat mijn steun daarom meer dan verdient.”

Dwarsverband
Dwarsverband is een vereniging voor Utrechtse bewonersinitiatieven in zelfbeheer met inmiddels 24 leden. Elk lid beheert een eigen locatie in Utrecht, zoals een buurthuis, cultureel centrum of een clubhuis, op basis van vrijwillige inzet samen met de buurt. Met weinig tot geen professionals die, als ze er zijn, in dienst zijn bij het vrijwillige bestuur. De initiatieven in zelfbeheer liggen midden in de wijk, in een fijnmazig netwerk verspreid over de hele stad. Ze bedienen stuk voor stuk een grote groep mensen uit de wijk. Sommige locaties hebben een of meerdere grote zalen tot hun beschikking, andere slechts een kleine, knusse ruimte in huiskamersfeer. In vereniging Dwarsverband bundelen ze hun krachten zodat ze als bewonersinitiatieven niet allemaal het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Een unieke samenwerking, Dwarsverband is de enige stadsbrede vereniging van bewonersinitiatieven in zelfbeheer in Nederland.

ZIMIHC
ZIMIHC geeft aan iedereen die kunst maakt de kans om zich te ontwikkelen en zijn of haar talent tot bloei te laten komen. Dit doet ZIMIHC met drie theaters en een aantal projecten en
evenementen in de stad Utrecht. Deze theaters, ook wel wijkcultuurhuizen, zijn plekken in de wijken van de stad dicht bij bewoners. De cultuurcoaches prikkelen bewoners om in deze theaters activiteiten te ontwikkelen: van muziek tot theater, van Afrika Festival tot bazaar. ZIMIHC heeft ervaring met het ontwikkelen van een programma door en voor de wijk. ‘Onze theaters zijn ‘culturele trapveldjes’ waar bewoners hun eigen ideeën en wensen kunnen neerleggen en kunnen ontwikkelen.’

Een overzicht van de evenementen in de buurthuizen vind je op de website van Podium om de Hoek.

Ook interessant