Singing Instrument is de werktitel van een performance van de internationaal bekende kunstenaar Carlos Amorales (Mexico) waarin hij samenwerkt met 80 zangers uit de stad Utrecht. Deze performance van 40 minuten vindt plaats op zondag 30 oktober 2022 in de hal van de Bibliotheek Neude. Om dit goed voor te bereiden zijn er al enkele repetities in september. Carlos is zelf de hele maand oktober in Utrecht om met zangers te werken.

De zangers in deze performance worden op een bijzondere manier gedirigeerd door Carlos Amorales: hij zal niet traditioneel dirigeren, maar dit doen door middel van tekeningen. Hoe dat in zijn werk gaat, geven de zangers samen met Carlos vorm in aanloop naar de performance.

De zangers studeren elk één lied in. In totaal zijn er vier liedjes, voor elke stemgroep is er een eigen lied met een eigen melodie en tekst.
De teksten van de liedjes, geschreven en op muziek gezet door Carlos Amorales en zijn team, zijn verhalen van zijn persoonlijke ervaringen als nieuwkomer in Nederland. Ze draaien om taal, communicatie, vertaling en de barrière die taal kan zijn.

Rol zangers
De 80 zangers worden verdeeld over vier koren: elke stemgroep is een eigen koor. In de repetities op 3 en 17  september leert elk koor één van de door Carlos geschreven liedjes.  De repetities worden gedaan onder leiding van dirigenten Ruben Grevelink en Susanne van Althuis.  Zij gaan de zangers ook eerste ideeën aanreiken om met de muziek te improviseren.

In de repetities in oktober komen de vier koren bij elkaar, en gaat Carlos met de zangers het experiment aan: hoe kunnen de 8 ‘tonen’ gecombineerd worden? Hoe spelen de verschillende improvisaties en liedjes op elkaar in? De zangers spelen een belangrijke rol bij het ontdekken wat de mogelijkheden zijn, en hoe de performance er precies uit gaat zien en klinken. 

Planning
Op 3 en 17 september zijn de voorbereidende repetities. Je leert dan het lied en zet eerste stappen in improvisatie.
Op 1, 8, 15 en 22 oktober zijn er repetities met alle zangers en met Carlos Amorales. Dit zijn allemaal zaterdagen van 10.00 – 12.00 uur.
In oktober zijn ook repetities in de avonden door de week gepland, waar kleinere groepjes zangers samen met Carlos aan het werk gaan. Deze zijn facultatief.
Op 29 oktober is er een generale repetitie van 10.00 – 15.00 uur gepland.
Op zondag 30 oktober is de presentatie in de hal van Bibliotheek Neude. Deze is inclusief voorbereiding gepland tussen 10.00 – 18.00 uur.
In dit document vind je de precieze planning van het project en lees je meer achtergrond informatie.

Meer informatie
In dit bestand lees je meer over het project en vind je ook de precieze planning.
Meer weten over Carlos Amorales? Check dan de website van het Stedelijk Museum Amsterdam, waar hij van november 2019 tot en met juni 2020 een solo tentoonstelling had. 

Aanmelden
Aanmelden kan via dit formulier. We behandelen de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst, dus meld je snel aan, want vol is vol! De deadline voor aanmelden is 16 september.

 

 

Ook interessant