ZIMIHC (spreek uit: zimmik) is dé plek voor amateurkunst in Utrecht. Iedereen die kunst wil komen maken, programmeren of bekijken is van harte welkom bij onze drie theaters in de wijken Overvecht, Wittevrouwen en Zuilen.

We stimuleren creativiteit in de samenleving door amateurkunstenaars ruimte te bieden om te exposeren, te repeteren en op te treden, en ondersteunen bij onder andere techniek, publiciteit en kaartverkoop.

Daarnaast organiseren we regelmatig zogeheten Specials: nationale en internationale projecten en evenementen met als doel de Utrechtse amateurkunst te ondersteunen en verder onder de aandacht te brengen.

Foto: vrijwilligers, zzp’ers en medewerkers van ZIMIHC in ZIMIHC theater Stefanus (2024).

Wat betekent ZIMIHC eigenlijk?

ZIMIHC is een afkorting van Zat Ik Maar In Hoog Catharijne. De naam van de organisatie is ontleend aan de band waar ZIMIHC-directeur Appie Alferink in speelt. Zij maken Nederlandstalige poëzie op popmuziek en hadden 30 jaar geleden nog geen naam. Toen hen tijdens een regenachtig optreden voor de ingang van het overdekte winkelcentrum Hoog Catharijne om een bandnaam werd gevraagd, is ZIMIHC ontstaan.

De organisatie ZIMIHC is geboren uit een behoefte van amateurkunstenaars om plekken te hebben om te repeteren en op te treden. Tot op de dag van vandaag geeft ZIMIHC vorm aan die behoefte. Inmiddels met drie eigen theaters en met de organisatie van projecten. Amateurkunstenaars staan daarbij nog steeds centraal.

Onze visie

ZIMIHC is een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Wij bieden iedereen die kunst maakt de kans om zich te ontwikkelen en zijn of haar talent tot bloei te laten komen. Dit vinden wij belangrijk, omdat kunst:

  • flexibiliteit in denkvermogen creëert en bijdraagt aan een tolerante en open samenleving, waar waardering voor de ander belangrijk is.
  • een positieve bijdrage levert aan het prettig samen wonen, leven en werken.
  • doorgedrongen is in alle geledingen van de samenleving. In wijken, op scholen of in bedrijven is er de behoefte om kunst te beleven en te maken. Dat kan als middel (ontwikkeling, teambuilding, ontspanning) en als doel (een kunstwerk of een optreden).

Vanuit onze drie locaties in de stad Utrecht bieden we het beste en meest gevarieerde podium aan amateurkunstenaars uit de stad en de regio. Professionele theaterzalen en technici bieden ruimte aan voorstellingen, optredens of voordrachten van kunstenaars. Ook zijn er verschillende ruimtes te huur voor optredens, repetities, exposities en vergaderingen.

Meer informatie over onze visie en toekomstplannen lees je in ons meest recente Ondernemingsplan 2021-2024.

Onze ZIMIHC’ers

Naast onze fantastische vrijwilligers en zzp’ers, bestaat ons team uit vaste medewerkers. Bekijk de lijst van onze ZIMIHC’ers hier.

Verantwoording

Ieder jaar stellen we een jaarverslag op, waarmee we verantwoording afleggen over onze doelen. Vooruitkijken doen we per 4 jaar in onze ondernemingsplannen. Hieronder vind je de meeste recente verslagen:

Financiële verantwoording, jaarrekeningen en oudere ondernemingsplannen en jaarverslagen zijn op te vragen bij directeur Appie Alferink.

Lees hier het beloningsbeleid van bestuur, directie en personeel.

Podcast

ZIMIHC heeft een podcast. Luister onze podcast als je meer wilt weten over amateurkunst, de mensen achter de missie van ZIMIHC, of als je vakgenoten aan het woord wil horen. Klik hier voor een link naar de pagina waar je onze podcasts kunt beluisteren.

Vragen over ZIMIHC? Neem gerust eens contact met ons op!