Optredens zijn weer mogelijk met ingang van 19 november 2020.

 

Optredens binnen zijn met beperkt publiek en altijd met ticketverkoop om publieksstroom te reguleren. De regels van de rijksoverheid zijn daarbij leidend.
> optreden met zingen in groepen van meer dan 2 personen wordt door de overheid nog dringend afgeraden. Individuen en duo’s kunnen wel optreden. Voor alle andere amateurkunstdisciplines geldt deze beperking niet. Deze beperking geldt niet voor professionals, of voor studenten van een vakopleiding waarbij zingen noodzakelijk is voor de opleiding.
> altijd 1,5 meter afstand
> binnen activiteiten voor jeugd tot en met 17 jaar, meer dan 30 mensen mag
> binnen activiteiten voor kinderen + volwassenen, maximaal 30 mensen (exclusief personeel)
> podium en tribune worden gezien als afzonderlijke ruimtes: er mag dus 30 man publiek zijn en 30 artiesten op het podium. Deze groepen hebben eigen voorzieningen als toilet en catering en mogen niet worden gemengd. De beheerders van locaties waar een optreden plaats vindt, zijn hiervoor verantwoordelijk.

Voor optredens buiten geldt dat alles wat vergunning- of meldingsplichtig is, vanaf 14 oktober niet mogelijk is. Reden zijn het voorkomen van drukte en de moeilijk te reguleren publieksstroom.
> altijd 1,5 meter afstand
> buiten activiteiten voor jeugd tot en met 17 jaar, meer dan 40 mensen mag
> buiten activiteiten voor kinderen + volwassenen, maximaal 40 mensen (exclusief personeel)
> podium en tribune worden gezien als afzonderlijke ruimtes: er mag dus 40 man publiek zijn en 40 artiesten op het podium. Deze groepen hebben eigen voorzieningen als toilet en catering en mogen niet worden gemengd. De beheerders van locaties waar een optreden plaats vindt, zijn hiervoor verantwoordelijk.

Uitzonderingen op de 1,5 meter afstand
> Mensen uit 1 huishouden hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden.
> Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen.
> Jongeren tot 18 jaar hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden. Ze moeten wel 1,5 meter afstand houden van volwassenen.

Online optreden?

Tips en valkuilen zijn verzameld door DEN. Handig om door te lezen als je een live stream wilt opzetten of een filmpje wilt maken. Lees het hier.

  • Verschillende muziekensembles of individuele artiesten treden nu op bij bijvoorbeeld verzorgingstehuizen om daar ouderen een hart onder de riem te steken. Wil jij dat ook doen? Neem dan eerst contact op met het betreffende verzorgingstehuis en je gemeente om de mogelijkheden af te stemmen. Er wordt soms wel wat toegestaan, maar alleen wanneer de regels van RIVM en rijksoverheid goed worden nageleefd. Daar blijf je zelf verantwoordelijk voor. Ga in elk geval niet lukraak op pad: blijf thuis als het niet nodig is om ergens naartoe te gaan.
  • Online optreden? Bijvoorbeeld door video opnames van individuele koorleden te monteren tot één video of door het doen van aan live stream? Hierbij gelden dezelfde regels wat betreft copyright en afdracht van rechten als bij live optredens. Houd hier dus rekening mee.
  • Een internationaal team van wetenschappers en vertegenwoordigers van culturele instellingen werkt aan een nieuwe tool die online optreden en repeteren makkelijker gaat maken. Ze zijn al bezig, maar hebben ook nog geld nodig natuurlijk. Meer info en doneren via deze link.