Wanneer je zelf iets opzet of les wilt geven, ben je zelfstandig ondernemer. Ook als je het doet als hobby. Zorg dat je bij de kamer van koophandel (KvK) bent aangemeld met een BTW nummer.

Inschrijven in het handelsregister van de KvK is voor het starten van alle ondernemingen verplicht. Registratie in het handelsregister van de KvK bevordert de rechtszekerheid bij het zaken doen. Ook ondernemers jonger dan 18 jaar kunnen zich inschrijven bij de KvK. Voor hen gelden wel andere regels. Vanaf een week voor de start tot een week na de start van je onderneming moet jij je inschrijven in het handelsregister. Die verantwoordelijkheid ligt bij de ondernemer.

Modelovereenkomst
Voor opdrachtgevers die werken met freelancers of zelfstandigen zonder personeel (ZZP), kan het onduidelijk zijn of zij voor die opdrachtnemers loonheffingen moeten inhouden en betalen. Vroeger werkte men met een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie), maar deze bestaat niet meer sinds mei 2016. In plaats daarvan werkt de belastingdienst met een modelovereenkomst die van toepassing is op opdrachtgevers én opdrachtnemers. Dus, wanneer docenten als ondernemers lesgeven voor jou, werk je ook met een modelovereenkomst.

Bijhouden van je boekhouding
Een overzichtelijke en complete administratie is bepalend voor het succes van een bedrijf. Toch kan deze administratie snel onoverzichtelijk worden. Het scheelt op de lange termijn veel tijd als je dit goed bij houdt, en daar mag je hulp bij vragen. Niet iedereen is hierin even gestructureerd en het kan helpen om een accountant te zoeken die je kan begeleiden in je boekhouding. Dat kost geld, maar kan je ook geld én tijd opleveren. Zij weten goed welke posten wel of niet aftrekbaar zijn voor de belasting, waardoor je mogelijk gunstiger uitkomt dan wanneer je het zelf zou hebben opgegeven bij de belastingdienst. Denk ook aan het opstarten van een ledenadministratie met een goed kassasysteem.

Mensen in dienst nemen
De Fair Practice Code is een gedragscode voor ondernemen en werken in kunst, cultuur en creatieve industrie. Het adviseert over hoe je mensen betaalt.

Zoek een geschikte ruimte
Een passende ruimte vinden voor wat je wilt opzetten is een kwestie van zoeken. Dat kan vrij veel tijd in beslag nemen. Maak gebruik van je eigen (social) netwerk -vrienden, familie, kennissen en media als Facebook- om je vraag bij zo veel mogelijk kanalen uit te zetten. Wees actief in je zoektocht en benader mogelijke opties voor meer informatie en een bezoek. Mailen kan, bellen is persoonlijker en daarom soms beter. Of plaats gratis een oproepje op ons Online Podium.