Buma/Stemra is de organisatie in de muziekwereld die opkomt voor de muziekauteurs of muziekbedenkers: de componisten, auteurs of tekstschrijvers. Buma stelt de gebruiksvergoedingen vast en int deze. Ze zorgt dat de vergoedingen aan de rechthebbende muziekauteurs worden uitgekeerd. Als je muziek op welke manier dan ook openbaar wilt maken, moet je altijd toestemming regelen via deze organisatie.

Soms kun je ook een collectieve overeenkomst afsluiten, bijvoorbeeld als je muziek gebruikt tijdens de danslessen die je geeft. Behalve met Buma/Stemra heb je ook altijd te maken met Sena. Voor een licentie voor het gebruik van bladmuziek, zoals liedteksten of muzieknotaties moet je dus bij Buma/Stemra zijn.

Buma/Stemra en YouTube hebben in 2013 een nieuwe licentieovereenkomst gesloten met betrekking tot muziek in video’s op YouTube. Hierin is afgesproken dat mensen die muziek maken, de schrijvers, componisten en muziekuitgevers die door Buma/Stemra worden vertegenwoordigd, een adequate vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun werk. Muziekliefhebbers kunnen dus op YouTube blijven genieten van de muziek uit het uitgebreide repertoire van Buma/Stemra

Wat kan bijvoorbeeld niet:
Wanneer je op youtube muziek van anderen onder je filmpje gebruikt, dat wordt door youtube verwijderd.
Je speelt een cover die je via jouw site gratis laat downloaden of streamen, dat mag niet!

Hoe Buma/Stemra het muziekgebruik via YouTube verwerkt en uitkeert, lees je hier.