Prettig presenteren kun je leren door het vooral veel te doen. Heb je last van podiumvrees of wil je leren hoe je (anders) overkomt op anderen, dan helpt een theatercursus, koor of zangles soms goed.

Een sterke presentatie bestaat in de basis uit een goede voorbereiding.

Goede content en een duidelijk onderwerp
Je kijkers moeten een reden voelen om naar je verhaal te luisteren. Hoe onderscheid jouw boodschap zicht van anderen? Wat maakt het uniek?

Zorg ervoor dat je duidelijke inhoud (content) en opbouw hebt van je verhaal. Net als bij een tekst helpt het vooraf te bedenken wat de inhoud, de kern en de afsluiting is van je bericht. Schrijf dit eventueel vooraf op en oefen deze tekst een paar keer voor een spiegel. Als je er voor kiest anekdotes aan te halen, maak een duidelijke verbinding naar het onderwerp van je verhaal. Luisteraars zoeken (onbewust) naar een samenhang en logica. Is die er niet, dan verliezen ze hun aandacht.

Hou het kort
Kill your darlings!; durf te schrappen en nog meer te schrappen. Lange verhalen worden snel saai. Stel jezelf de vraag: ondersteund dit mijn verhaal?

Spiekbriefje
Maak kaartjes met sleutelwoorden. Kies woorden die samenvatten wat je wilt vertellen, zonder er een zin van te maken. Je gebruikt ze om de volgorde van je verhaal vast te houden, niet om je verhaal voor te lezen. En nummer deze kaartjes!

Stemgebruik en herkenbaarheid
Als je niet verstaanbaar spreekt, haken kijkers eerder af. Praat niet te snel of te langzaam, speel met je spreekvolume en maak gebruik van pauzes. Ook luistert het prettiger naar iemand die afwisselt tussen hoge en lage klanken, dan naar iemand die monotoon praat.

Gezichtsuitdrukking en lichaamstaal
Wat je zegt bestaat niet alleen uit de woorden die je hardop spreekt, maar veel meer nog uit wat je non-verbaal laat zien: je gezichtsuitdrukking, je houding, de toon waarop je praat. Je kunt hier mee spelen en non-verbale communicatie afstemmen op je verbale boodschap. Maak jezelf bewust van je eigen lichaamstaal en gezichtsexpressie. Dit kun je oefenen en onderzoeken tegenover een spiegel of zelfgekozen testpersoon.

Gebruik beeldmateriaal
Informatie blijft beter hangen als het verhaal wordt ondersteund door een plaatje. Gebruik bijvoorbeeld beeldmateriaal in plaats van tekst om iets uit te leggen of om iets samen te vatten.

Heb je te maken met anderstaligen of bijvoorbeeld analfabeten, dan is helder beeldmateriaal essentieel.

Voor de camera
lees verder bij Hoe maak ik een filmpje voor social media?