1. Podia en programmeurs
Thuis repeteren kun je niet vaak genoeg doen, en ook optreden is iets waar je al doende beter in kunt worden. Start met zoeken naar podia in je directe omgeving. GelreDome en Lowlands zijn misschien haalbaar, maar blijf realistisch. Maak vooral muziekmeters; speel en repeteer vaak en veel! Denk bijvoorbeeld aan een buurthuis, je school, een jamsessie in het café of het podium bij een dorps- of buurtfeest. Doe mee aan bandwedstrijden, zo hoor je terug wat je publiek en ook kenners er van vinden.

Ben je op zoek naar workshops of muziekinhoudelijke coaching van professionals, dan is Popsport misschien iets voor jou.

Heb je voldoende materiaal klaar om het publiek een half uur mee te vermaken, dan is het tijd voor de volgende stap. Maak een lijst met podia die bij je passen en benader de programmeurs. Probeer op te vallen met je benadering; een persoonlijke mail maakt meer kans dan een algemene, zakelijke tekst. Schrijf ze het liefste aan op hun persoonlijke programmeur e-mailadres, niet op de algemene mail van het podium. Heb je de kans om een programmeur direct te spreken -het is bijvoorbeeld de barvrouw van de kroeg- maak dan een praatje, stel je vraag en overhandig je demo.
Stuur je een mail, hou het dan kort en helder. Maak in hooguit drie zinnen duidelijk wat voor muziek je maakt, stuur een goede foto mee en een duidelijke link naar beeld- of geluidsmateriaal. Stuur je een voorproefje, stuur niet je hele 30 minuten speeltijd mee!

2. Promoten
Promoot je concert vol overgave. Een programmeur heeft belang bij een volle zaal (want, meer omzet), maar het is net zo goed jouw eigen verantwoordelijkheid. Vraag de locatie om je poster op te hangen, verspreid zelf posters en flyers in de omgeving en nodig vrienden en familie uit via je social media.

3. Rechten, plichten en voorbereiding
Treed je op, dan krijg je te maken met contracten en auteursrechten. Subsidies kunnen helpen je doel te financieren. Om deze aan te vragen is een projectplan essentieel. De organisatie van het podium zal waarschijnlijk vragen om een draaiboek.

Meer informatie over:
Waar kan ik optreden?
Optreedcontract PDF >>
Gageverklaring
Subsidies
Projectplan
Draaiboek
Auteursrechten