Je hebt ongetwijfeld met aandacht en toewijding aan je kunst gewerkt. Probeer met diezelfde aandacht je werk te laten zien. Door je werk op bijvoorbeeld thema, grootte of kleur te coördineren komt het vaak het beste tot zijn recht. We zetten enkele tips onder elkaar.

1. De presentatie
– Leg al je werk bij elkaar en zoek de werken uit die elkaar versterken in kleur, vorm en formaat. Maak een serie van werk in volgorde, zodat alles goed bij elkaar past. Soms is het beter om niet al je werk te laten zien, maar scherpe keuzes te maken. Vraag iemand om je daarbij te helpen; een frisse blik is goud waard!
– Komt een onderwerp dat regelmatig terug in je werk, dan kan dat het thema zijn van je expositie. Dit onderwerp zou kunnen dienen als titel van je expositie.
– Zorg dat je je werk goed en consequent presenteert. Niet altijd heeft een schilderij een lijst nodig. Het geeft het meeste eenheid als je of al je werk inlijst, of juist niet. Tekeningen kun je bijvoorbeeld ook met kleine spijkertjes of naalden aan de muur vastmaken.
– Zowel voor ruimtelijk werk als ook voor plat werk geldt dat de ruimte waar het werk getoond wordt sterk bepalend is voor de sfeer die de expositie uitstraalt. Maak eventueel foto’s vooraf van de ruimte en zoek dan je werk uit. Of bepaal hoe je de ruimte meer geschikt kunt maken voor je werk. Met een kamerscherm of met grote doeken bijvoorbeeld kun je een grote ruimte opdelen en een andere sfeer creëren.
– Kunst gaat vaak meer spreken als je er een achtergrondverhaal bij hoort of leest. Maak een korte tekst van maximaal 400 woorden over je werk. Dat kan gaan over een bijzondere techniek of over je inspiratiebron en kan dienen als korte informatietekst bij de expositie.

2. Publiciteit
– Zorg voor een uitnodiging die de sfeer van je werk weergeeft. Soms kan het een afbeelding zijn van je mooiste werk, of een inspirerende tekst.
РAls je wilt dat veel mensen je expositie zien, zul je veel uitnodigingen moeten verspreiden. Dat kan digitaal, bijvoorbeeld in een mail, en ook traditioneel met een kaart. Gemiddeld kun je uitgaan van de volgende stelregel: voor elke vijf genodigden komt er daadwerkelijk ̩̩n langs.
– Benoem in je uitnodiging in ieder geval: Wat er te zien is, van wie dit is, wanneer en waar dit is.
– Hou rekening met dag en tijdstip waarop je wilt presenteren. Als dit samenvalt met, bijvoorbeeld een WK voetbal, kan het zo maar zijn dat dit de opkomst nadelig beïnvloed.
– Maak een persbericht over je tentoonstelling en stuur deze samen met een mooie foto naar de pers. Bedenk hierbij wat je doelgroep is en via welke weg je ze het beste kunt bereiken. Is dat een lokaal, gratis krantje, of een groot dagblad?
Op veel websites kun je zelf een bericht plaatsen. Op onze website kun je gratis een bericht plaatsen op ons online podium. Maak hier gebruik van!
Promoot je expositie via sociale media zoals Facebook, Twitter, etc.

3. Verkoop
– Als je je werk wilt verkopen, bepaal dan vooraf je prijs. Maak eventueel een prijslijst bij de tentoonstelling.
– Als je wel wilt verkopen, maar je werk tijdens de expositie wilt blijven tonen, markeer dan tijdens de expositie welke werken al verkocht zijn. Zorg ook dat je bijhoudt wie wat heeft aangeschaft en hoe je ze kunt bereiken.

Er worden heel veel exposities georganiseerd. Een goede locatie of aanhaken bij activiteiten van anderen kan helpen om meer bezoekers naar je expositie te trekken. Een expositie is ook voor jezelf een mooi moment om opnieuw naar je werk te kijken. Het kan jou als kunstenaar opnieuw inspireren.

Op internet zijn er verschillende websites waar je online kunt exposeren. Hier kun je vrijblijvend je werk laten zien. Bijvoorbeeld via: beroepkunstenaar.nl en exto.nl

Ken je onze eigen expositieruimtes al? Alle drie ZIMIHC-locaties hebben elk een expositiemogelijkheid. Lees er meer over bij onze Special Utrecht Tekent