Stap 1: toestemming vragen
Als je een door jezelf vertaalt of bewerkt stuk wilt opvoeren, heb je toestemming nodig van de schrijver en/of zijn vertegenwoordigers als:
– de schrijver nog leeft;
– de schrijver korter dan 70 jaar dood is.

Als je een reeds vertaalt of bewerkt stuk zelf nogmaals vertaalt of bewerkt, heb je toestemming nodig van de schrijver, vertaler en bewerker als:
– de schrijver, vertaler en bewerker nog leven;
– de schrijver, vertaler en bewerker korter dan 70 jaar dood zijn.

Soms is een schrijver zelf eigenaar van een stuk, soms is het eigendom overgedragen aan een uitgeverij (soms aan een erfgenaam). In de regel vinden schrijvers het erg leuk als je met hun stuk aan de slag gaat, dus schroom niet om contact op te nemen.

Stap 2: voorwaarden voor het krijgen van toestemming
Ben je in gesprek, dan onderhandel je met de schrijver, vertaler, bewerker en/of uitgeverij/erfgenamen over de vergoeding. Ook als je iets bewerkt en/of vertaalt creëer je immers iets. De voorwaarden voor die toestemming moet je dus onderling regelen. Dit kun je het beste doen door het opstellen van een contract waarin staat hoe je het wilt regelen. Bijvoorbeeld een eenmalig bedrag aan schrijver van het origineel, of een bedrag per uitvoering/reeks (licentie).

Of je hier een lage of hoge vergoeding voor afspreekt, kun je het beste af laten hangen van het feit of je er zelf veel beter van wordt. Stel dat je het voor een amateurproductie vertaalt, dan lijkt een eervolle vermelding of een kleine vergoeding toepasselijk. Ga je er echt de theaters mee in of vang je een behoorlijke subsidie voor het schrijven, of voer je het uit voor heel veel mensen, dan kun je beter voor iets anders kiezen, zoals een vast bedrag, of een licentiebedrag voor een reeks uitvoeringen.

Stap 3: vastleggen van de toestemming
Het belangrijkste is dat je allebei tevreden bent over de deal en dit goed vastlegt, door de belanghebbenden ondertekend. Mocht de hartelijkheid bekoelen, dan zijn de afspraken in ieder geval duidelijk en heb je hier achteraf geen gedoe over.
Stelregel voor samenwerken en samen inkomsten genereren is: hoe beter je iemand kent, des te belangrijker is een goed contract! Als er echt veel geld omgaat in het contract, neem dan in het uiterste geval contact op met een jurist die gespecialiseerd is in auteursrecht.