Tips voor het sturen van een manuscript naar een uitgeverij:
1. Let goed op wat voor soort boeken een uitgeverij zoal uitgeeft. Een fantasy-manuscript opsturen naar een uitgeverij voor historische romans is natuurlijk zinloos. Je kiest dus eerst een of meerdere uitgeverijen die bij jouw werk passen.
2. Stuur met je manuscript altijd een goede motivatiebrief mee. Heb je al een netwerk van mensen die jou leuk vinden en kennen? Laat dit zeker weten in je brief.

Wacht op antwoord
Normaal gesproken krijg je altijd antwoord van uitgeverijen. Dit kan wel een aantal maanden duren. Het gebeurt ook dat een uitgever je idee of je stijl erg waardeert, en dat hij je vraagt om in je manuscript nog aandacht te besteden aan specifieke punten. In dat geval herschrijf je je script en neem je weer contact op, als je denkt dat het verbeterd is.

Een uitgever wil met je verder, hoe werkt dat?
Een uitgeverij stuurt je een brief om langs te komen als zij gecharmeerd zijn van je manuscript en een markt zien waaraan ze jouw toekomstige boek zouden kunnen verkopen. Je wordt dan meestal uitgenodigd en krijgt dan een voorstel van de uitgeverij. Meestal krijg je een redacteur toegewezen die met jou het manuscript tot en boek gaat maken. Ook worden er financiële voorstellen gedaan. Als je het helemaal eens bent geworden over contracten etc. krijg je tijd om je boek klaar te maken voor uitgave en eventueel een voorschot, zodat je dit (meestal parttime) kan doen. Dit voorschot wordt in de regel verhaald op de inkomsten van jouw boek, zonder dat jij financieel risico loopt. Wel kan het bij slechte verkoop dus lang duren voordat je echt per boek een bijdrage krijgt uitbetaald. Overigens houdt bijna geen enkele schrijver een jaarsalaris over aan de uitgave van een enkel boek, tenzij jij natuurlijk die ene schrijver bent met dat bestseller-manuscript, dus geef absoluut de moed nooit op!

Schrijftips
Ben je nog op zoek naar schrijftips of inspiratie? Op de website van schrijvenonline komen veel verschillende onderwerpen aan bod.