Optredens zijn vanaf 1 juli weer op grotere schaal mogelijk.

Optredens binnen zijn met beperkt publiek en altijd met ticketverkoop om publieksstroom te reguleren. De regels van de rijksoverheid zijn daarbij leidend.
> altijd 1,5 meter afstand
> binnen maximaal 100 mensen (exclusief personeel)
> binnen meer dan 100 mensen, dan ALLEEN met gereserveerde plek en een gezondheidscheck vooraf en aan de deur

Voor optredens buiten geldt dat alles wat vergunning- of meldingsplichtig is, tot 1 september niet mogelijk is. Reden zijn het voorkomen van drukte en de moeilijk te reguleren publieksstroom.
> altijd 1,5 meter afstand
> buiten maximaal 250 mensen (exclusief personeel)
> buiten meer dan 250 mensen, dan ALLEEN met vaste (gereserveerde) zitplaatsen en een gezondheidscheck

Uitzonderingen op de 1,5 meter afstand
> Mensen uit 1 huishouden hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden.
> Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen.
> Jongeren tot 18 jaar hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden. Ze moeten wel 1,5 meter afstand houden van volwassenen.

Online optreden?

Tips en valkuilen zijn verzameld door DEN. Handig om door te lezen als je een live stream wilt opzetten of een filmpje wilt maken. Lees het hier.

  • Verschillende muziekensembles of individuele artiesten treden nu op bij bijvoorbeeld verzorgingstehuizen om daar ouderen een hart onder de riem te steken. Wil jij dat ook doen? Neem dan eerst contact op met het betreffende verzorgingstehuis en je gemeente om de mogelijkheden af te stemmen. Er wordt soms wel wat toegestaan, maar alleen wanneer de regels van RIVM en rijksoverheid goed worden nageleefd. Daar blijf je zelf verantwoordelijk voor. Ga in elk geval niet lukraak op pad: blijf thuis als het niet nodig is om ergens naartoe te gaan.
  • Online optreden? Bijvoorbeeld door video opnames van individuele koorleden te monteren tot één video of door het doen van aan live stream? Hierbij gelden dezelfde regels wat betreft copyright en afdracht van rechten als bij live optredens. Houd hier dus rekening mee.
  • Een internationaal team van wetenschappers en vertegenwoordigers van culturele instellingen werkt aan een nieuwe tool die online optreden en repeteren makkelijker gaat maken. Ze zijn al bezig, maar hebben ook nog geld nodig natuurlijk. Meer info en doneren via deze link.