Termen als ‘vernieuwing’ en ‘innovatie’ worden regelmatig gebruikt worden als iets wat nodig is, ook in de amateurkunstsector. Wat betekenen die termen eigenlijk? Wat wil, kun of moet je ermee als amateurkunst gezelschap?

Vernieuwing is aan de orde als er een ‘trigger’ is tot verandering. Bijvoorbeeld als vertrouwde activiteiten minder goed landen bij deelnemers, als er te weinig mensen op je aanbod afkomen, als er onvoldoende middelen zijn om te blijven doen wat je doet, als een pandemie je vertrouwde routines in de war heeft geschopt, als overheidsbeleid wijzigt, als fondsen verwachten dat je gaat samenwerken, etc.

Wat doe je dan? Blijf je bij je vertrouwde aanbod of probeer je dat te herstellen, ga je voor een nieuwe aanpak?

Kennis
Tijdens het Herstelprogramma Amateurkunst werd in voorjaar 2023 een serie workshops aangeboden onder de noemer Samen Slim Vernieuwen. De powerpoint bij deze workshop (met praktische tool en tips) vind je hier. Let op, Marlon geeft deze training niet meer. Het LKCA ontwikkelt een handout over dit onderwerp, die volgt zo snel mogelijk.

Training
Training: een bloeiende vereniging in 10 jaar
Deze vierdaagse training wordt gegeven door de KNMO en vindt regelmatig op diverse plekken in Nederland plaats. Je krijgt direct toepasbare tools om je eigen (amateurkunst)vereniging te analyseren en om samen met je leden een plan voor de toekomst te maken. Vernieuwing is daar vanzelfsprekend een onderdeel van.