Prachtige instrumentale muziek. De nummers zijn verhalend, kabbelend, dynamisch en meeslepend.

‘tonentalen’ is in 2015 gestart als een muzikaal experiment. De door de gitarist Ton Lukassen geschreven instrumentale nummers, vinden hun oorsprong in de klassieke muziek. Componisten zoals Fauré, Debussy, Elgar, Pärt, maar ook muziekstijen zoals, Fado, Flamengo, Jazz en andere hedendaagse muziek, zijn voor Ton onuitputtelijke inspiratiebronnen. Sinds 2019 werkt hij samen met de Maldenese celliste Janske Polman. Haar muzikale bijdrage heeft mede geleid tot een verdere professionalisering en ontwikkeling van het muzikale project ‘tonentalen’. Op zondag 8 december 2018 vormde het podium bij café Trianon de opmaat en inspiratie tot wat ‘tonentalen’ nu is.
De muziek kenmerkt zich door Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse muziekstijlen. De nummers zijn verhalend, kabbelend, dynamisch en meeslepend. Momenten uit het leven, biografisch en het naar noten vertaalde nummer ‘Coração’ (komt in het najaar uit) – een muzikale impressie over de Anjerrevolutie (1974) in Portugal – het land van de Fado.
De basis van het project ‘tonentalen’ wordt gevormd door de celliste Janske Polman en gitarist/componist Ton Lukassen. Een welhaast unieke, fraaie authentieke combinatie. Nummers gespeeld door muzikanten met passie voor muziek, voor wie techniek slechts dienend is aan het verhaal.