Inge Sips is beeldend kunstenaar te Woerden: expressionistisch werk met het paard als thema

Inge Sips is afgestudeerd aan de kunstacademie te Maastricht in de richting Monumentale Vormgeving. Zij is beeldend kunstenaar woonachtig te Woerden. Zij heeft naast haar vrije werk ook een groot aantal opdrachten uitgevoerd (o.a. reconstructietekeningen voor musea, illustraties bij verhalen, levensgrote drie dimensionale poppen voor tentoonstellingen en portretten).

Kracht, snelheid, beweging, gevoel; kortom expressionisme. Dit alles zit in het werk Inge Sips. Zij wil met haar schilder- en tekenstijl, de toeschouwer intrigeren. De onderwerpen zijn herkenbaar, maar moeten vooral niet ´saai´overkomen, in die zin dat de toeschouwer zelf nog iets kan invullen.

Centraal in haar werk staat het paard waarin alle bovengenoemde aspecten bij elkaar komen. Paarden waar de power van af straalt, of ze stil staan of in beweging zijn. Romp en hoofd van het paard geven de richting aan, de benen zijn niet meer dan een suggestie. Toch galopperen en springen ze. Een eindeloze variatie op het thema ´paard´ blijkt mogelijk; stoere brede paarden, duistere paarden, (speelgoed)paardjes van Troje, ruitertjes, nieuwsgierige pony´s, enz. Deze paardjes verschijnen op doek of papier, als gouache of schilderij of als een speels krijttekeningetje. Men hoeft niet meteen van paarden te houden om toch aangesproken te worden door het kleurrijke werk. Een ander thema is ´mensfiguren´. Hiervoor geldt ook dat zij bewegen, zelfs als ze stil staan. Zij buigen en strekken zich, vaak in combinatie met het paard. Het paard blijft echter dominant. De kunstenares maakt gebruik van gemengde technieken, acryl op doek en papier. Daarnaast zijn krijt en inkt ook veelgebruikte materialen. Spatten en kleurvlakken, vaak transparant over elkaar heen opgebracht, maken het werk levendig en expressief, een enkele sterke lijn zorgt voor de kracht. Ze hanteert voor haar schilderwerk werk vaak het palletmes waarmee de verf bij wijze van spreke op het doek gemetseld wordt. Met alles kan de beweging van de tekenhand herkend worden en de fascinatie voor het paard.

Kunst voor particulieren (die niet persé van paarden hoeven te houden om aangesproken te worden door het werk, vanwege de uitgebeelde 'power'. Daarbij werkt Inge Sips ook in opdracht (van portretten, illustraties, ontwerpen, tot drie-dimensionele objecten: zie hiervoor haar website)