van oorsprong Iraanse muziek die volgens klassieke Europese traditie bewerkt is voor westerse instrumenten en zang

Het Shandiz Ensemble

In 2001 is uit de samenwerking van zangeres Mehrnaz Salehi en pianist/componist/arrangeur Hamid Tabatabaei het Shandiz Ensemble geboren. Later sloot cellist Imre Keblusek zich bij hen aan. In 2008 heeft het ensemble meegewerkt aan het theaterstuk ‘De Perzen’, een productie van Albarica & Alan Yadegarian. Een jaar later is van het Shandiz Ensemble de derde cd verschenen, getiteld ‘Iranian Folk Songs – Iranian Old songs’. Het vaste repertoire bestaat op het moment uit twee programma’s: ‘Iranian Folk Songs – Iranian Old Songs’ en ‘A Woman Alone’.

Mehrnaz Salehi (sopraan)

Voor zolang Mehrnaz zich kan herinneren heeft ze gezongen. In 1999 begon Mehrnaz serieus haar stem te ontwikkelen door middel van zanglessen en cursussen, onder andere in klassieke Europese zang. Ze heeft aanvankelijk in verschillende koren en zanggroepen gezongen. Met het Shandiz Ensemble begon in 2001 haar carrière als solozangeres. Zij treedt ook op met pianist Frank de Koning (Italiaanse aria’s), met gitarist Vincent Geurts (Iraanse liederen) en heeft een cd met slaapliedjes uit de hele wereld opgenomen met gitarist Javier Garcia Vicente.

Hamid Tabatabaei (piano, composities en arrangementen)

Hamid Tabatabaei is componist/pianist/arrangeur. Hij komt oorspronkelijk uit Iran en woont sinds 1986 in Nederland. Hij is in Iran op zijn tiende jaar begonnen met accordeon. Later speelde hij ook elektrisch orgel en piano in diverse bands. In Nederland heeft hij bij onder anderen Daan Manneke op het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam compositie gestudeerd. Naast zijn werk voor het Shandiz Ensemble schrijft Tabatabaei muziek voor dans, film en theater.

Imre Keblusek (cello)

Imre Keblusek is geboren in Eindhoven. Al op jonge leeftijd ontving hij zijn eerste cellolessen op het Conservatorium van Amsterdam, waar hij studeerde bij Anner Bylsma. Hij speelde in verschillende ensembles van barok tot eigentijds en werkte daarnaast ook mee aan theaterproducties. Verder volgt hij internationale kamermuziekcursussen. Behalve in het Shandiz Ensemble speelt hij ook in het ‘Dianthus Strykkwartet’.

De programma’s

Shandiz heeft momenteel twee programma’s.

Voor het eerste, Iranian Folk Songs – Iranian Old Songs, heeft Tabatabaei 25 van oorspong Iraanse liederen bewerkt voor sopraan, piano en cello. Het eerste deel van dit programma, de Folk Songs, is een cyclus van volksliederen uit alle windstreken van Iran en in de daarbij behorende talen: Farsi, Koerdi, Gilaki, Lori, Mazandarani en Turki. De liederen gaan over liefde, verlangen en afscheid nemen. Het tweede deel, de Old Songs, is een collectie van liederen uit de periode 1900-1950 en bevat onder meer werken van Sheyda en Aref, twee Iraanse avant-garde songwriters. De duur van het programma is twee maal een half uur.

Het tweede programma, A Woman Alone, bestaat uit 14 gedichten van de gevierde Iraanse dichteresForugh Farrokhzaddie door Tabatabaei op muziek zijn gezet. Het vormt een muzikale hommage aan de dichteres die als geen ander vrouwengevoelens in een door mannen gedomineerde wereld een gezicht wist te geven. Het ensemble wordt voor dit programma uitgebreid met Nasim Allamehzadeh op viool. Het programma duurt circa vijftig minuten.

Aan een derde programma wordt gewerkt.

Boekingen

Neem contact op met nicoarkesteijn@casema.nl of 0647863972.