Een smeltkroes als de Verenigde Staten zelf, warm als de bayou in Louisiana. Alternatieve countryrock uit de Lowlands. Nethercountry van de bovenste plank. Dat is Morton Railroad.

Frontman Leon van Kouwen heeft zijn roots in de singer songwriterwereld en timmerde voorheen in Nijmegen met zijn band Caulfield aan de weg. Guido Meulendijks komt uit het Brabantse Helmond en heeft als lead gitarist zijn sporen verdiend in hardrockband the Ventilators. Bassist Jeroen Lugtigheid heeft het Zuid-Hollandse Delft als geboorteplaats en speelde eerder in de garageband Spector. Limburger Ivo Nicolaes heeft als metaldrummer gespeeld en vormde samen met Jeroen en Guido jarenlang de drijvende backbone van rockband the Frowns in Utrecht.

Samen muziek maken, bier drinken en experimenteren met de grenzen van Country en Americana. Dat is waar de vier mannen zich week-in-week-uit met veel plezier mee bezig houden.  Oude artiesten als Neil Young, Johhny Cash en Gram Parsons maar ook nieuwe helden als Daniel Romano, Sarah Shook en de Drive By Truckers komen langs bij MortonRailroad.

Soms knalt het de speakers uit in dansbare swamprock, soms wordt het gas teruggenomen tot countryballads maar altijd blijft het origineel en aantrekkelijk. Dat is namelijk waar Morton Railroad in uitblinkt. Heerlijk luisterbare liedjes die nooit vervelen.

Leon van Kouwen zingt over onmogelijk liefdes, het reiken naar kansen, en de teleurstellingen die het echte leven soms met zich mee kan brengen. Kortom over het feit dat het leven niet altijd gemakkelijk is. Toch wordt de muziek nergens triest of depressief. Opgewekt en met hooguit een portie melancholie slaat de band zich door de uitdagingen heen.

Tijdens een optreden bouwt Morton Railroad over het algemeen rustig op naar een stevig einde. Van een sferische ballad als Place My Bet (Again) naar het stuwende Moving On. De band zoekt hierbij actief contact met het publiek en knalt de nummers er loeistrak in. Morton Railroad is wat dat betreft live op z’n best. Met z’n vieren de vonk zoeken en improviseren is voor de vier ervaren muzikanten belangrijker dan in de studio perfectie nastreven.

Inmiddels heeft de band de EP Departures en de Single Carolina uitgebracht. Vergevorderde plannen zijn er voor een compleet nieuw album. Idee hiervan is om dit in drie gelijke delen van drie nummers uit te brengen en tenslotte samen te voegen tot één concept. Elk deel met een eigen identiteit, de drie bij elkaar in samenhang. Deel 1 wordt in het voorjaar van 2019 opgenomen. Nummers hiervan zitten inmiddels al in de set en worden tijdens de optredens al gespeeld.