Jacolien de Jong is beeldend kunstenaar, zij woont en werkt in Zuilen, Utrecht.

Wij zijn natuur! De natuur om ons heen en in onszelf. Wie zijn wij, wat is onze natuur en wat betekent de natuur voor ons. Vragen die je jezelf dagelijks kunt stellen en vragen die met de huidige klimaatcrisis zeer actueel zijn. Ik ben, van kinds af aan, gefascineerd door de schoonheid en vergankelijkheid van de natuur. Ik ben een verzamelaar, ik verzamel stenen, schelpen, fossielen en planten. Niet alleen de natuur om ons heen maar ook de menselijke natuur interesseert mij. Ik ben nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en hoe gedrag  wordt aangestuurd door externe prikkels vanuit het brein. Wat gebeurt er in ons hoofd, hoe zit onze binnenwereld er uit , letterlijk en figuurlijk. Welke vorm en structuur heeft ons brein hoe werkt het en hoe vergankelijk zijn onze hersenen.

 Vergankelijkheid en vergetelheid. Ik uit mijn fascinatie voor de natuur en het menselijk brein in mijn tekeningen. Mijn recente werk draagt als overkoepelende titel  ‘’Leaves on my mind ‘’ en verwijst naar de vergankelijkheid en schoonheid van de natuur. Ik gebruik gedroogde bladeren als materiaal in mijn tekeningen.  De titel verwijst ook naar onze eigen vergankelijkheid.  Wat wij beleven en ervaren  gaat voorbij, wat ons rest zijn herinneringen. De schoonheid van vergankelijkheid en vergetelheid.

 Verbeeldingskracht en natuurlijk materiaal. In mijn werk combineer ik natuurlijk materiaal met verschillende teken- en druktechnieken. De vormen, structuren van nerven en bladeren gebruik ik om het brein te verbeelden.

 “In mijn tekeningen verwordt het menselijk brein tot een blad wat van de boom valt’’
 Jacolien  woont en werkt in Utrecht en is opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.