STUDIO Cielito, Argentijnse Tango school en Optreden groep

Isolde is een internationaal werkende tangodocent die in Nederland leeft en op regelmatige basis in andere landen toert. Sinds haar 18e werkt ze als Tango docent, performer en DJ. Ze geeft les met verschillende partners en werkt samen met andere tangoprofessionals en artiesten aan performance-based projecten, gebruik makend van een brede verscheidenheid/breed scala aan media. Tot vier jaar geleden organiseerde ze cursussen, workshops, en kleine festivals in de UK. Nu geeft ze cursussen in Nederland, terwijl ze rondreist en andere tango-scènes bezoekt.

Isolde heeft lesgegeven in Argentijnse Tango in de UK, Noorwegen, Nederland, Spanje, Frankrijk, Finland, Portugal, Nieuw Zeeland, Australië en de VS.

De laatste jaren heeft ze zich bezig gehouden met het ontwikkelen van lestechnieken om het leerlingen mogelijk te maken om zich snel de complexe dans van de Argentijnse Tango eigen te maken. Door te werken aan de basisstructuren die in de lessen gebruikt worden, en door te kijken naar manieren waarop leerlingen efficiënter vorderingen kunnen maken, terwijl ze ontspannen blijven en plezier hebben. En door een gids te zijn die leerlingen een veilige omgeving biedt om plezier te hebben in het leren en het vooruitgaan, en om uiteindelijk hun individualiteit in de dans te ontwikkelen.

Achter de schermen heeft ze een methode ontwikkeld om de complexe bewegingen in Tango uit te leggen, om ze in basiselementen te verdelen. Wanneer deze basiselementen aangeleerd zijn staat dit een individu toe om een geïmproviseerde muzikale dans te dansen met een vloeiende vocabulaire. Gecombineerd met een lesstructuur voor beginners, middengroep- en gevorderde lessen, vormt dit een grondslag voor vloeiende beweging en muzikaliteit vanaf de eerste les.

Isolde reist elk jaar naar Buenos Aires om te blijven leren, en neemt lessen van docenten waardoor ze geïnspireerd wordt. Op welk niveau iemand ook danst, het is erg belangrijk om te blijven leren en veranderen omdat de tango zelf zich ook continu ontwikkelt. De energie die ze uit deze inspiratie haalt is een prachtig iets, wat ze uitstraalt wanneer ze haar eigen leerlingen lesgeeft. Zelf leiden op een hoog niveau voedt haar begrip van de dans en steunt haar in het lesgeven en bij optredens. Bij deze optredens vervulde Isolde daarbij soms de mannenrol, met veel gelach en hilariteit tot gevolg.

‘De traditionele tango muziek (in tegenstelling tot de ‘nieuwere stijlen’) zal altijd mijn basis blijven, er zit zoveel schoonheid en complexiteit in de muziek dat ik ook in stukken die ik al veel vaker gehoord heb steeds nieuwe juweeltjes blijf vinden. Wel vind ik korte uitstapjes in Tango Nuevo en World Music nuttig zowel voor lesgeven als voor dansen, het biedt een ander scala van emoties en muzikaliteit dan traditionele tango muziek. Het daagt de danser uit en geeft de leerling tijd om een beweging te leren. Maar ik zal altijd terugkomen bij mijn tangoliefdes zoals Biagi, D’Arienzo, Pugliese, Calo, Canaro, en Di Sarli. Niet héél trouw (glimlach), wat erg moeilijk zou zijn met zoveel verleiding.

‘Ik vind andere bewegingsvormen intrigerend omdat ze ons een ander perspectief bieden op het lichaam vergeleken met hoe we in Tango kijken. Deze andere vormen brengen voor mij een meer volledig begrip van het lichaam en hoe bewegingen en houding voor het dansen bereikt kunnen worden. Mijn verkenningen hebben me gebracht tot het (in uiteenlopende mate) onderzoeken van Flamenco, Ballet, moderne dans, Kung Fu (Shaolin long fist), Tai Chi en Chi Gong, Shiatsu, en buikdans. Heel vaak overlappen de fundamentele concepten binnen deze ideologieën, maar worden ze op een volledig verschillende wijze begrepen.’ – Isolde Kanikani