BO!NK Theater (BO!NK Th) is een dynamische stichting die op een professionele manier theaterproducties maakt.

Uniek samenwerkingsverband in amateurkunst

BO!NK Theater wordt het huistheatergezelschap van ZIMIHC. Het is voor het eerst in de Utrechtse theatergeschiedenis dat twee stichtingen uit de amateursector zich op deze, professionele, manier aan elkaar verbinden.

Door Henk Roozeboom: De amateurkunst is nog altijd springlevend. Ondanks het feit dat ZIMIHC voor een groot deel door de politiek is weggevaagd, lijkt dit huis voor de amateurkunst als een feniks uit de kaalslag te herrijzen. Kunst is nu eenmaal niet weg te denken uit de maatschappij.

De slogan van ZIMIHC, ‘kunst verrijkt je leven’, blijkt voor amateurgezelschappen als BO!NK Theater zeker op te gaan. Wanneer BO!NK Theater audities uitschrijft voor een nieuwe productie, komen daar, gemiddeld, zeker 50 tot 70 kandidaten op af. Dat is ongekend veel voor een productie in de amateursector. Het zijn bovendien niet alleen jongeren maar ook ouderen die komen auditeren.

Musical- en theateradepten uit alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden die na het zien van een BO!NK Theaterproductie zo enthousiast zijn geworden, dat ze ook mee willen doen. “Vanaf het begin dat ik samen met Margo Jungerius BO!NK Theater heb opgericht, zagen we dat onze spelers er zin in hadden en bereid zijn hard te werken en met een drive waar je u tegen zegt,” zegt Van Ede. Samen met de enthousiaste amateurspelers en het professionele kernteam, zagen al veel succesvolle producties, waaronder Wrakstukken, meneer R.A.T.T.I. en Mijn vader de held, het licht.

“En,” voegt Appie Alferink, directeur van ZIMIHC, er aan toe, “het zijn allemaal producties die iedere keer weer volle zalen trekken.”   Dat is ook de reden dat Alferink BO!NK Theater benaderde met de vraag om huisgezelschap van Zimihc te worden. “Ik vind het een ontzettend inspirerende club. Ze maken een vorm van amateurkunst die bij jongeren en ouderen populair is. Daarbij heeft ZIMIHC nog nooit zulke mooie zalen en exposure plekken als het ZIMIHC theater Zuilen in het Vorstelijk Complex en in de voormalige Stefanuskerk gehad. Wij vinden dat daar ook een huisgezelschap bij hoort.”

In het contract staat dat ZIMIHC en BO!NK Theater de komende jaren een samenwerking aangaan waarbij ZIMIHC faciliteert. Dat wil volgens Alferink zeggen dat BO!NK Theater gebruik gaat maken van de theaterzaal in het Vorstelijk Complex en van ZIMIHC’s repetitieruimtes. “Daarnaast gaat BO!NK Theater mee in onze PR en zullen BO!NK Theaterproducties exclusief in onze theaters staan.”

Beide partijen sluiten niet uit dat die samenwerking in de toekomst nog breder zal worden. Het is niet ondenkbaar dat de theateropleidingen van BO!NK Theater in de toekomst ook via ZIMIHC zullen worden aangeboden. Alferink voorziet nu al een samenwerkingsverband op het gebied van commerciële activiteiten. Voor bedrijven of organisaties die hun product op een originele manier onder de aandacht willen brengen.