Blokfluitensemble Praetorius bestaat uit dertig ervaren blokfluitisten onder leiding van Norbert Kunst.

Blokfluitensemble Praetorius Leiden maakt muziek! Met een repertoire dat werken uit de hele muziekgeschiedenis omvat, toont Praetorius de veelzijdigheid van de blokfluit. Klassiek, jazz of hedendaags. Het kan allemaal! Bij de uitvoering staat een gedurfde, enthousiaste, virtuoze en expressieve interpretatie op de voorgrond.

Praetorius is opgericht in 1963 door blokfluifluitdocent en didacticus Piet Kunst van Streekmuziekschool Leiden en omstreken, toen hij een dubbelkwartet formeerde met een achttal vergevorderde blokfluitleerlingen. In de loop der tijd heeft dit dubbelkwartet zich uitgebreid tot een ensemble van ruim dertig blokfluitisten en is Praetorius een zelfstandige vereniging geworden. Sinds 1996 staat het ensemble onder leiding van Piets zoon Norbert Kunst.

Voor Blokfluitensemble Praetorius Leiden vormen composities uit de twintigste eeuw, naast werken uit de Renaissance en Barok, een belangrijk onderdeel van het repertoire. Om deze werken uit te kunnen voeren worden alle typen blokfluit bespeeld, van Garklein Flötlein tot sub-contrabasblokfluit.

De afgelopen jaren presenteerde het ensemble een aantal spraakmakende muziektheaterproducties. waaronder ‘ De vier Elementen ‘ (1999) , uitgevoerd ter gelegenheid van het vijfendertigjarig bestaan van het ensemble, en ‘Billy’ een musical over het leven van Jazzmuzikant Billy Strayhorn.

In het kader van het Rembrandtjaar werden in 2006 de voorstellingen NACHTWACHT!, WEEN! en DOOP! op de planken gebracht, die muzikaal aansluiten bij de tijd waarin de schilder Rembrandt van Rijn leefde.

Naast de muziektheaterproducties heeft het ensemble in 2004 het eerste International Congress on the Recorder Orchestra (ICRO) georganiseerd. Wegens het grote succes in 2004 heeft dit een vervolg gehad in oktober 2006 in Leiden.

Verder verkent Praetorius ook de geografische grenzen met concertreizen naar o.a. Engeland, Duitsland, de Verenigde Staten en Canada.

Blokfluitensemble Praetorius geeft regelmatig concerten. Aspirantleden kunnen worden toegelaten als er plaats is na een auditie. De concerten zijn voor iedereen toegankelijk. Praetorius verzorgt ook regelmatig ‘concerten op bestelling’, waarbij in overleg met bijvoorbeeld een school of een organisatie de inhoud van het programma wordt vastgesteld.