Van 4 december 2016 t/m 30 januari 2017 was de expositie Zwarte Madonna’s toch van Beatrijs Wind en Lilli Wesche te zien in de foyer van ZIMIHC theater Zuilen.

Zwarte Madonna’s toch

Het werk van Beatrijs Wind en Lilli Wesche hing in de foyer van ZIMIHC theater Zuilen.

Gevonden over de hele wereld: donkere beelden van Maria, vaak gemaakt van hout of steen. Wat is anders? En hoe anders is de ander eigenlijk?

Twee vrouwen (55 en 21 jaar), huisgenoten met een leeftijdsverschil, kenden elkaar niet tot 3 jaar geleden. De kunstacademiestudent kwam in huis wonen bij de kunstenares. Ze leerden van elkaar, deelden gedachten, leerden elkaar kennen, leerden van zichzelf en gingen zichzelf herkennen in de ander.

Jezelf herkennen in een ander, wie dat dan ook mag zijn, is misschien wel de belangrijkste les in je leven. In de Heilige boeken van o.a. de Islam, het Christendom, het Boeddhisme en het Jodendom wordt deze les in vele metaforen beschreven.

Het lezen van een metafoor is als lezen tussen geschreven woorden door. Het lezen van een mens werkt op een zelfde manier: buiten hetgeen wat je direct leest, wat je herkent, is er veel meer verscholen. Om hier betekenis aan te kunnen geven, zul je je eerst moeten ‘inlezen’ of je zodanig kunnen inleven dat ‘anders’ niet eens meer een begrip is.

Daar ging deze expositie over: de oppervlakte verlaten.

Eén van de vele referenties: “Ik ben zwart doch liefelijk; Ziet mij niet aan dat ik zwartachtig ben omdat mij de  zon heeft beschenen” – Koningin Sheba, bruid van Koning Salomo (Hooglied 1,5-6).

Programma

4 december 17.00-19.00 uur opening met performance van Lilli Wesche
9 december 19.30-21.30 uur Gespreksavond over Maria en vrouwelijke spiritualiteit met Felix Erkelens, Beatrijs Wind en Lilli Wesche
12 januari 19.30-21.30 uur Workshop mandala tekenen

Gedurende de hele expositie was het mogelijk voor alle bezoekers om mee te werken aan een gezamenlijk kunstwerk dat deel uitmaakte van de expositie.

Ook interessant