Het Zuilens Fanfare Corps presenteert een muzikale vertelling waarin het Utrechts koloniaal verleden een gezicht krijgt.

Op 30 juni 2023 is het 150 jaar geleden dat tot slaaf gemaakten hun vrijheid terugkregen en de slavernij officieel werd afgeschaft. Ook de stad Utrecht was nauw verbonden met koloniale handel en slavernij en profiteerde van deze opbrengsten. Om hierbij stil te staan presenteert het Zuilens Fanfare Corps onder leiding van Martin Wernsen op zaterdag 1 april en zondag 2 april een muzikale vertelling over het koloniale verleden van Utrecht.

De voorstelling gaat over hoe mensen als Sibilla van Batavia en Eduard van Akaboa in Utrecht aankwamen, soms onvrijwillig, niet bekend onder hun eigen naam. Over ontmoetingen in de geschiedenis en een dialoog aangaan over gedeelde koloniale erfenis. Over hoe systemen uit het verleden doorwerken en slavernij is verweven met de stad Utrecht.

Het Zuilens Fanfare Corps (ZFC) neemt je samen met spoken word artiest Jasper Albinus mee op een reis waar verschillende tijdsperspectieven elkaar in de ogen kijken. Het concert is ontwikkeld in samenwerking met regisseur en theatermaker Frank Irving. Op muzikaal gebied heeft het ZFC de samenwerking opgezocht met Vincent Henar, oprichter van FraFrasound.

Over het Zuilens Fanfare Corps

Het Zuilens Fanfare Corps is een eigentijds Utrechts orkest dat bestaat uit een grote groep enthousiaste muzikanten. Zij zijn een frisse, jonge club die energie krijgt van vernieuwende projecten en tegelijkertijd respect heeft voor de rijke geschiedenis van de fanfare. Als enige fanfare in de stad Utrecht heeft het Zuilens Fanfare Corps een unieke positie, waarbij het orkest maatschappelijk relevante en eigentijdse projecten uitvoert. Eerdere successen van het Zuilens Fanfare Corps waren Wie was de Winter? (2018), Selma: een muzikale reis van Turkije tot Zuilen (2019) en Zucht van Zuilen (2020).

Ook interessant