Singing Instrument is de werktitel van een performance van de Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales waarin hij samenwerkt met 80 zangers uit de stad Utrecht. Deze performance van 40 minuten vindt plaats op zondag 30 oktober 2022 in de hal van de Bibliotheek Neude en is onderdeel van de programmering van Culturele Zondag.

De zangers in deze performance zijn het instrument waar Carlos Amorales als dirigent op een heel eigen wijze muziek mee zal maken. Elk van de vier stemgroepen (sopraan, alt, tenor, bas) heeft twee muzikale elementen: een lied en instructies voor een zang-improvisatie. Carlos kan zo acht verschillende ‘tonen’ in het instrument bespelen.

De teksten van de liedjes, geschreven en op muziek gezet door Carlos Amorales en zijn team, zijn verhalen van zijn persoonlijke ervaringen als nieuwkomer in Nederland. Ze draaien om taal, communicatie, vertaling en de barrière die taal kan zijn.

Rol zangers
De 80 zangers, verdeeld over vier koren, vormen samen het instrument dat Carlos zal bespelen. In de repetities in september leert elk koor één van de door Carlos geschreven liedjes. Ook krijgen ze ideeën aangereikt voor improvisatie. In de repetities in oktober komen de vier koren bij elkaar, en gaat Carlos met de zangers het experiment aan: hoe kunnen de 8 ‘tonen’ gecombineerd worden? Hoe spelen de verschillende improvisaties en liedjes op elkaar in? De zangers spelen een belangrijke rol bij het ontdekken wat de mogelijkheden zijn, en hoe de performance er precies uit gaat zien en klinken.

Planning
In september zijn de voorbereidende repetities, waarin de zangers het lied leren en de eerste instructies voor hun improvisatie krijgen. In oktober is Carlos in Nederland, en gaat hij met alle zangers de performance vormgeven.
In dit document vind je de precieze planning van het project.

Aanmelden
Aanmelden kan via dit formulier. We behandelen de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst, dus meld je snel aan, want vol is vol! De deadline voor aanmelden is 1 september.

Ook interessant