Kunstenaar Jacolien de Jong en dichter Suzanne van Leendert laten je kennis maken met de magische techniek van het blauwdrukken, afgewisseld met korte, toegankelijke schrijfoefeningen. We laten ons inspireren door wat er in onze eigen omgeving bloeit en groeit en maken afdrukken van stoepplantjes.

Je maakt twee of drie blauwdrukken, waar je een korte tekst aan toevoegt. Eén van jouw werken maakt vervolgens deel uit van de tentoonstelling. De blauwdruk is jouw eigendom en kun je na de expositie ophalen.

Workshop Poëtisch Blauwdrukken

Doe mee met de workshop Poëtisch Blauwdrukken en maak deel uit van de expositie Poëtische Blauwdruk van de Stadsnatuur. In deze workshop leer je hoe je blauwdrukken maakt van planten en hoe je tekst kunt toevoegen.

Magische techniek

Cyanotype printen, ook wel blauwdrukken genoemd, is een fotokopieertechniek die is ontwikkeld door wetenschapper John Herschel in 1843. Plantkundige Anna Atkins maakte de techniek beroemd door deze te gebruiken om botanische afbeeldingen te maken van zeewieren en algen.

Cyanotype blauwdrukken

De basis van een blauwdruk is stevig papier waarop een speciale vloeistof is aangebracht die het papier lichtgevoelig maakt. Onder invloed van UV licht verandert het papier van kleur. In water ondergedompeld verschijnt de kenmerkende cyaanblauwe kleur. Daar waar je planten hebt neergelegd of tekst hebt toegevoegd, blijft het papier wit. Zo ontstaat een blauwwitte afdruk met duidelijk zichtbare silhouetten van planten.

Hoe mooi is onkruid?

Overal om je heen groeien bloemen en planten, zelfs tussen de stoeptegels! Veel mensen zien deze plantjes als onkruid, maar daarmee wordt hun belang over het hoofd gezien. Veel van deze plantjes zorgen namelijk voor verkoeling in de stad en ze zijn een belangrijke voedingsbron voor bijen. In de workshop maken we blauwdrukken van stoepplantjes en gaan we creatief schrijven over deze bijzondere planten.

Ook interessant