Op 13 mei 2015 gaf Tim Brown een workshop voor professionele en semi-professionele zangers. Hierbij zette hij speciaal in op technieken voor ensemble zingen voor geoefende zangers.

Ensemble zingen

Ensemble zingen is een techniek die op Nederlandse conservatoria niet specifiek wordt onderwezen. Zangers krijgen daar veelal een opleiding tot solist. Het zingen in een ensemble is een kunst die essentieel samenhangt met het vermogen om te luisteren naar collega’s in de groep, om een muziekstuk te lezen, om de toon precies af te stemmen, en om klank en vooral ook vibrato te mengen.

Deze vaardigheden zijn typerend voor de training in de traditie van de Britse kathedraalkoren. Daar komen dan ook sommige van de beste vocale ensembles uit voort. Denk bijvoorbeeld aan Tallis Scholars, The King’s Singers. The Sixteen en Monteverdi Choir.

Workshop

Deze workshop was open voor gevorderde amateurzangers, conservatoriumstudenten en (semi-)professionele zangers. De thematiek werd belicht aan de hand van een gevarieerd repertoire. Dit bestond onder andere stukken uit het concert van de Zürcher Sing-Akademie in de Pieterskerk Utrecht diezelfde avond.

Aan deze workshop konden 15 tot 30 deelnemers meedoen.

Programma

Elizabeth Poston (1905-1987), The Tree of Life (3’)
Stephen Harrap (1952), A Hymn to God the Father (6’)
T.C. Brown (1946), Adam lay ybounden (1’)
Alwin Schronen (1965), An den Mond (vrouwenkoor) (3’20)
Alwin Schronen, Ave verum (4’)

Tim Brown

Sinds het einde van zijn opmerkelijke carrière als Director of Music van Clare College, Cambridge (Engeland) in 2010, is Tim Brown actief als freelance dirigent en koordirigent. Sinds de oprichting in 2011 is hij artistiek directeur van de Zürcher Sing-Akademie. Daarmee werkt hij aan zijn voorstelling van excellente ensemblezang.

Daarnaast leidt hij het professionele ensemble English Voices. Ook is hij koorrepetitor bij operaproducties in onder meer Aix-en-Provence, München, Amsterdam en Berlijn.

Organisatie: Città della Musica / ZangNet Utrecht / ZIMIHC programma Utrecht Zingt

Ook interessant