In de zomer van 2017 bruiste Utrecht van de symfonische blaasmuziek: van 15 t/m 23 juli 2017 vond het WASBE International Symphonic Wind Band Festival 2017 plaats. In totaal lieten meer dan 30.000 bezoekers zich onderdompelen in de rijke, veelzijdige wereld van de blaasmuziek.

WASBE International Symphonic Wind Band Festival 2017

English: international symphonic wind band festival in Utrecht

From July 15 – 23 2017, the WASBE International Symphonic Wind Band Festival 2017 took place in Utrecht. With over 30.000 visitors and an impressive (fringe) program, the city was vibrating with symphonic wind music. The spectactular festival consisted of free pop-up and lunch concerts in the city centre, boat parades and various concerts, including two concerts by the WASBE2017 project orchestra. See the full program of the conference and the festival for more information.

Internationaal blaasmuziekfestival in Utrecht

Tijdens het succesvolle WASBE International Symphonic Wind Band Festival 2017 lieten ruim 1500 blaasmusici van zich horen. Brassbands, harmonieorkesten, blaaskapellen, fanfarecorps, blaasmuziekensembles en solisten gaven concerten op diverse fantastische locaties in Utrecht. Op het gevarieerde programma stonden gratis pop-upconcerten en lunchconcerten in de binnenstad. Ook waren er bootparades en diverse concerten, waaronder van het speciale WASBE projectorkest 2017. Bekijk hier het volledige programmaboek van de conferentie en het festival.

Pop-upconcerten

Tijdens het WASBE International Symphonic Wind Band Festival 2017 gaven diverse blaasmuziekorkesten spectaculaire pop-upconcerten. Ze speelden op de Stadhuisbrug en het Stadhuisplein: bijzondere locaties in Utrecht met fantastische akoestiek en uitzicht op de Domtoren.

WASBE International Symphonic Wind Band Festival 2017 - Pop-upconcert Stadhuisplein Utrecht
Foto: Anna van Kooij
15 juli – De Bazuin

Deze Utrechtse christelijke muziekvereniging werd opgericht in 1920 en heeft ruim 90 leden, waarvan zo’n 50 bij het harmonieorkest spelen. Andere leden spelen in een van de drie andere orkesten van De Bazuin. Locatie: Stadhuisbrug.

15 juli – Koninklijke Brassband Utrecht

De KBU, ooit het bedrijfsorkest van de Nederlandse Post, is Utrechts enige brassband. De KBU komt uit in de 2e divisie van de KNFM. De brassband is vaak betrokken bij concerten en openbare manifestaties in Utrecht en  soms bij (inter)nationale concoursen en festivals. Dirigent: Pieter Koster. Locatie: Stadhuisbrug.

16 juli – Junge Studentische Bläserphilharmonie

Het JSB, opgericht in 2016, bestaat uit Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse muzikanten. Het JSB wil muzikale toptalenten ondersteunen en praktisch voorbereiden op een professionele muziekcarrière. Ook richt wil het blaasmuziekorkestliteratuur door toegankelijk maken voor een breed publiek. Dirigent: Harry Vorselen. Locatie: Stadhuisbrug.

18 juli – Beckfoot School Ensembles

Dit concert bestond uit een aantal korte sets van de junior, senior, soul, samba en vocale ensembles van de Beckfoot School (VK). De groep mixte rock, pop en jazz-stijlen en mengde dit met prachtige samba-geluiden en filmmuziek, wat zorgde voor een spetterende concert! Dirigent: Matthew Stimpson. Locatie: Stadhuisplein.

18 juli – Irish Symphonic Wind Orchestra

Dit orkest is opgericht in 2014 vanuit de wens om met een groep topmuzikanten Johan de Meij’s Symphony No.1 The Lord of the Rings te spelen. Algauw hadden meer dan 80 musici uit heel Ierland en daarbuiten zich aangemeld voor dit spectaculaire orkest. Dirigent: Liam Daly. Locatie: Stadhuisplein.

18 juli – Swiss Army Wind Orchestra

Het brass- en percussie-ensemble van dit orkest behoort tot een van de gewildste ensembles in zijn soort. Ongeveer 60 Zwitserse topmusici in militaire dienst spelen klassieke en hedendaagse blaasmuziekcomposities op het hoogste niveau. De meesterlijke wijze waarop het orkest muziek interpreteert en uitvoert, krijgt internationale erkenning. Dirigent: Majoor Philippe Monnerat. Locatie: Stadhuisbrug.

20 juli – Neo-Fanfare 9×13

Neo-fanfare 9×13 speelde hun post-apocalyptische voorstelling “Trance”: fascinerend muziektheater waarin slagwerk centraal. Met tuba, trombones, hoorn, trompet, saxen, fluit en percussie brengt 9×13 hedendaagse muziek naar een breed publiek. Het lijkt op een fanfare, maar is het niet. Het is theatraal, uitdagend en veelzijdig: een Neo-fanfare. Locatie: Stadhuisbrug.

22 juli – NS Harmonieorkest

Het orkest van de Nederlandse Spoorwegen bestaat uit ruim 70 amateurmuzikanten met hart voor de spoorsector. Het orkest speelt een divers repertoire van klassiek tot lichte muziek. Het publiek werd getrakteerd op een mix van concertmarsen, musical- en filmmuziek, klassieke werken, pop, swing en jazz. Dirigent: Jaak Notebaert. Locatie: Stadhuisbrug.

22 juli – Hebden Bridge Junior Band

De Hebden Bridge Junior Band is 45 jaar geleden opgericht en heeft meerdere malen door Europa getourd. De bandleden zijn 8-18 jaar oud. De brassband speelt een mix van traditionele brassmuziek, zoals marsen en hymnes, en modernere stukken zoals “Paint it black”, “Uptown funk” en “Jungle book”. Dirigent: Richard Brier. Locatie: Stadhuisbrug.

Lunchconcerten

Van 19 t/m 21 juli genoten bezoekers van het WASBE International Symphonic Wind Band Festival 2017 dagelijks van gratis lunchconcerten. Deze concerten vonden plaats in de Jacobikerk en de Janskerk, in de binnenstad van Utrecht.

National University of Singapore Wind Symphony (NUSWS)
National University of Singapore Wind Symphony (NUSWS)
19 juli – National University of Singapore Wind Symphony

Het NUSWS is opgericht in 1968. Met een stevig opleidingsprogramma en zeer divers repertoire wil het muzikanten van wereldklasse opleiden. Het orkest vierde de culturele diversiteit van het blaasmuziekrepertoire met een heerlijke mix van Aziatische popsongs en soundtracks. Dirigenten: PBM A/P Ho Hwee Long en Mr Francis Tan. Locatie: Jacobikerk.

20 juli – Ying Wa Primary School Symphonic Band

Deze band is opgericht in 2009 en wordt vaak een van de beste schoolbands van Hongkong genoemd. De bandleden van 6-12 jaar oud trainen hun intonatie, klankprojectie, frasering en ensemblevaardigheden. De band won meerdere internationele prijzen, waaronder op het 21st Century International Arts Festival 2012 en de Yamaha National Band Championships. Dirigent: Mr Maurice Poon Po-choi. Locatie: Jacobikerk.

21 juli – Ying Wa College Band

Deze band uit Hongkong is opgericht in 1998 en heette tot 2003 de “Brass Band”.  Met Japanse composities en Chinese folkmuziek wil de band de uitwisseling van Westers-Aziatische bandmuziek stimuleren. In november 2016 won de brassband voor het achtste jaar op rij de Gold Prize op het Winter Band Festival. Dirigent: Danilo Delfin. Locatie: Jacobikerk.

21 juli – Saratoga High School Orchestra and Choir

Dit symfonisch blaasorkest is onderdeel van de muziekafdeling van prestigieuze Saratoga High School, een middelbare school met ongeveer 1250 leerlingen uit Californië. Veertig procent van de leerlingen volgt lessen binnen de Muziekafdeling. Een deel daarvan speelt in dit schoolorkest, dat in 2017 op tournee ging door Europa. Dirigent: Michael Boitz. Locatie: Janskerk.

Bootparades Oudegracht

In het oude stadscentrum van Utrecht voeren op donderdag 20 juli en zaterdag 22 juli bootjes met diverse vormen van blaasmuziek op het water van de Oudegracht. Ze vertrokken bij het terras van TivoliVredenburg en voeren via de Bemuurde Weerd en de Oudegracht naar het Ledig Erf. Vanaf daar voeren ze terug naar TivoliVredenburg. Zo werd de hele binnenstad ondergedompeld in blaasmuziek.

WASBE International Symphonic Wind Band Festival 2017 in Utrecht
Foto: Anna van Kooij
Bootparade van 20 juli – programma
 • Blaasorkest De BluZZers
  Het repertoire van de Utrechtse Bluzzers bestrijkt een breed spectrum: van carnavalsdeuntjes via Dixielandjazz tot chansons.
 • Brassband Amersfoort
  Brassband Amersfoort werd opgericht in 1975 en is de ‘british-style’ brassband van Amersfoort en omstreken. De band komt uit in de 2e divisie. Op de boot een selectie uit het orkest. Dirigent: Vincent Verhage.
 • Muziekvereniging De Bazuin
  De Utrechtse christelijke Muziekvereniging De Bazuin werd opgericht in 1920. Ongeveer 50 van de ruim 90 verenigingsleden spelen bij het harmonieorkest. Andere leden spelen in een van de drie andere orkesten van De Bazuin. Op de boot een selectie uit het orkest. Dirigent: Joost Visser.
 • Koninklijk Zeister Harmonie Muziekgezelschap
  Het KZHM werd opgericht in 1882 en is een muziekvereniging met twee orkesten: een Leerlingenorkest en een Groot Orkest (2e divisie). De vereniging telt zo’n 40 leden van alle leeftijden. Op de boot een selectie uit het orkest. Dirigent: Ria Kornet.
Bootparade van 22 juli – programma
 • Zuilens Fanfare Corps
  Het ZFC is een eigentijdse Utrechtse muziekvereniging met veel enthousiaste muzikanten. Het fanfarecorps kenmerkt zich door vernieuwende projecten, maar respecteert tegelijkertijd de rijke geschiedenis van de fanfare. Op de boot een selectie uit het orkest. Dirigent: André Vulperhorst.
 • Blaasorkest De BluZZers
  Het repertoire van de Utrechtse Bluzzers bestrijkt een breed spectrum van carnavalsdeuntjes via Dixielandjazz tot chansons.
 • Blaaskapel Hofrakkers
  Deze blaaskapel uit Gilze en Rijen bestaat al meer dan 26 jaar en speelt naast feestmuziek ook meer serieus repertoire.
 • Eendracht Maakt Macht
  Deze muziekvereniging Eendracht Maakt Macht is opgericht in 1920 in Leersum. Het orkest bestaat uit vijf geledingen met in totaal 80 spelende leden en leerlingen. Het speelt in de 4de divisie en in marsconcoursen in de 2de divisie (KNFM). Op de boot een selectie uit het orkest. Dirigent: Rob Dronkers.
 • Blaaskapel Wilhelmina Herwijnen
  Deze blaaskapel uit Lingewaal is onderdeel van de Muziekvereniging Wilhelmina. Deze vereniging bestaat uit een fanfare en een leerlingenorkest. Dirigent: Ron van Duffelen.
 • Dweilband Aurora Driebergen Barst Los
  Deze dweilband uit Zeist is in 2001 voortgekomen uit de blaaskapel van Harmonie Aurora. Wat begon met een clubje van 10 enthousiaste mensen is intussen uitgegroeid tot een hechte groep van 24 gedreven muzikanten van verschillend niveau. Dirigent: Joost Visser.

Diverse concerten in Utrecht

22 juli – Concert NK Solisten – Rabo Open Stage

Op 22 juli 2017 gaven enkele winnaars van het NK voor blaasmuzieksolisten in 2016 een concert in Rabo Open Stage. Het NK wordt jaarlijks georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) en vindt sinds enige jaren in Utrecht plaats. De volgende solisten stonden op het programma: Babette Geurts,  Tommy Camps op trompet, Luc Vaneman op trompet en Berdien Remmerswaal op altsaxofoon. De solisten werden begeleid op de piano door Martien Maas.

NK Solisten
NK Solisten

22 juli – Concert Symphonic Youth Wind Band Ulm – ZIMIHC theater Stefanus

Op 22 juli gaf het Symphonic Youth Wind Band Ulm een gratis concert in ZIMIHC theater Stefanus. Dit harmonieorkest bestaat uit zo’n 70 muzikanten tussen de 25 en 27 jaar. Het is een projectorkest van het Blasmusikkreis­ verbandes in Alb­Donau. Op 22 juli 2017 presenteerde het orkest een try­-outconcert met het programma dat het speelde voor het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Dirigent: Franco Hänle.

Symphonic Youth Wind Band Ulm
Symphonic Youth Wind Band Ulm

22 & 23 juli – Concert WASBE2017 projectorkest – Jacobikerk en Rabo OpenStage

Het WASBE2017 projectokest is georganiseerd door ZIMIHC in het kader van het WASBE International Symphonic Wind Band Festival. Onder leiding van dirigent Ivan Meylemans en met solist Femke IJlstra (saxofoon) werd een week lang toegewerkt naar twee spetterende concerten op 22 en 23 juli 2017. Lees hier meer.

Dirigent Ivan Meylemans
Ivan Meylemans, dirigent WASBE2017 projectorkest
26 juli – Concert ZomerOrkest Nederland – Castellum

Woensdagavond 26 juli gaf het ZomerOrkest Nederland (ZON) een optreden in Castellum. ZON is een jong, fris orkest dat garant staat voor hoge muzikale kwaliteit en een eigentijds programma. Het werd opgericht in 1987 en krijgt jaarlijks opnieuw vorm met muzikanten tussen de 16-23 jaar. ZON zoekt het publiek op buiten de traditionele concertzalen en heeft een zeer divers repertoire: van barok tot rock. Solist: saxofonist Julian van der Linden. Dirigenten: Ido-Gerard Kempenaar en Paul van Gils.

ZomerOrkest Nederland (ZON)
ZomerOrkest Nederland

Over het WASBE International Symphonic Wind Band Festival 2017

Dit festival vond plaats in het kader van de WASBE International Conference 2017, die plaatsvond in Utrecht. Ter gelegenheid van deze internationale conferentie werden ook masterclasses en 10 mooie concerten in TivoliVredenburg georganiseerd. Bekijk hier het volledige programmaboek van de conferentie en het festival.

Het WASBE International Symphonic Wind Band Festival 2017 is georganiseerd door ZIMIHC in samenwerking met Wens Travel, WASBE en de Gemeente Utrecht. Daarnaast kwam het festival voort uit Utrecht Blaast, een programma van ZIMIHC om de blaasmuziek in Utrecht te promoten en te ondersteunen.

Omslagfoto: Maria Sujecka, onderdeel van de WASBE-expositie I’ve got the music in me.

Ook interessant