In 2018 organiseerde ZIMIHC de Europese Brassband Kampioenschappen (EBK) in Utrecht. Als opwarmer organiseerde ZIMIHC een week voor de kampioenschappen alvast twee try-outconcerten.

28 april – 20:00 – De Wâldsang en Brassband Amersfoort

In 2018 vertegenwoordigde Brassband De Wâldsang Nederland op het EBK. Er stond veel op het spel: zou de Friese band zich een jaar lang Europees kampioen mogen noemen? Dit try-outconcert was een onderdeel van de Utrecht Prijs die ZIMIHC hen uitreikte tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Op het programma stond onder meer het verplichte werk van EBK 2018: Time for Outrage! (Marco Pütz).

Voor de pauze was het podium aan Brassband Amersfoort. Deze ‘british-style’ brassband bestaat uit zo’n 30 enthousiaste koperblazers en slagwerkers.

29 april – 15:30 – Brassband Willebroek en Brassband Schoonhoven

Brassband Willebroek vertegenwoordige Belgiëe op het EBK 2018. Tijdens dit try-outconcert speeld de band alvast het concoursprogramma. Ook dit bestond onder meer uit het verplichte werk van EBK 2018: Time for Outrage!  (Marco Pütz).

Voor de pauze was het podium aan vice-nationaal kampioen Brassband Schoonhoven. Deze brassband deed niet mee aan de kampioenswedstrijden maar speelde wel een grote rol op het EBK 2018. Het orkest begeleidde namelijk de finalisten van de EBK Solistencompetitie op donderdag 3 mei. Ter voorbereiding hierop liet de brassband nu dus vast een deel van dat programma horen.

Van 28 april t/m 6 mei 2018 organiseerde ZIMIHC de European Brass Band Championships 2018 (EBBC/EBK) in Utrecht.

Ook interessant