Handen geef je. Met handen maak je contact, met elkáár en met de wereld. Handen tasten af, voelen voorzichtig of het niet te heet is. Of te koud.

Ze kunnen teder zijn, maar ook tot vuisten samenballen. Handen zitten vol verhalen geschreven door eelt. Met handen reis je door de tijd, van de handafdrukken in oude grotten naar onze handen op toneel die stil gebaren.

Talking Hands is een cross-over voorstelling, waarin Nederlandse Gebarentaal (NGT) op een bijzondere manier geïntegreerd wordt. Bij een gebarentolk aan de zijkant missen doven en slechthorenden veel van wat op het podium gebeurt. In deze voorstelling wordt de gesproken tekst en liedtekst vertaald door een tolk NGT die al zingend, spelend en bewegend onderdeel uitmaakt van de cast.

“‘We maken deze mix van muziek, spel, objecttheater, live-video, zang én NGT voor iedereen, niet speciaal voor doof of slecht- horend publiek.” – Monique Corvers

In dit artikel introduceert Het Filiaal de cast aan de hand van de vraag: Wat betekenen (jouw) handen voor je?

Over de makers
Artistiek leider Monique Covers richtte in 1994 Het Filiaal theatermakers op. Kenmerkend voor haar regiestijl is de liefde voor het samensmelten van muziek en theater, van musici en acteurs.

Gábor Tarján is vanaf de start van Het Filiaal theatermakers betrokken bij de voorstellingen. Eerst alleen als slagwerker, maar later ook als componist en acteur en soms zelfs als alle drie tegelijkertijd. Zijn composities zijn afwisselend groots, fijngevoelig en intiem. Nooit cerebraal en altijd vol uitdagende muzikale structuren.

Ramses Graus studeerde in 1998 af als theatermaker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In 2001 won hij met het cabaretduo Rul de jury- en publieksprijs op het Leids Cabaret Festival. Ramses was aan diverse gezelschappen verbonden, o.a. aan Aluin. Sinds 2009 vormt hij samen met Monique en Gábor het artistieke team van Het Filiaal theatermakers.

Ook interessant