De koren van Wittevrouwen laten hun stem
horen!

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht opent Wittevrouwen haar deuren voor Korenfestival Stemlokalen.
De verschillende koren die normaliter repeteren in Wittevrouwen zullen optreden en strijden voor een jury- en publieksprijs.Tussen 12:00 uur en 18:00 uur wordt het publiek uitgenodigd om te komen kijken, te vergelijken, en natuurlijk te stemmen. Maar let op: het enige criterium waar op beoordeeld wordt is de originaliteit: Hoe presenteert het koor het thema ‘verkiezingen’?

Naast de optredens kun je je ook inschrijven voor verschillende workshops van o.a. Nederlands Kamerkoor en is de foyer geopend voor een hapje en een drankje. Om 17:30 uur vindt de prijsuitreiking plaats. Deelnemende Koren: Furore, Zilt, Popcorn, Zwingin Close Harmony, Stem X en The Brand New Bags (onder voorbehoud)

  1. Workshop ‘Ests Koorzingen aan de hand van Veljo Tormis’ door Maria Valdmaa (NKK)
  2. Workshop ‘Koorregie’ door Marijke de Wit
  3. Workshop ‘Lax Vox – Waarom zangers ‘bubbelen’ door José Lieshout’

Aanmelden via de site www.zimihc.nl/wittevrouwen, klik op het kaartverkoop icoontje en kies voor de workshop waar je interesse in hebt. Let op, het aantal deelnemers is beperkt.

Workshop ‘Ests Koorzingen aan de hand van Veljo Tormis’ door Maria Valdmaa (NKK) 
Max aantal deelnemers: 20 
Aanvang: 12:00 uur 
Duur 60 minuten.
In Estland heeft zingen, en met name koorzingen, een belangrijke plek. Kinderen zingen van jongs af aan in koren op school, en al sinds 1869 worden er massale korenfestivals georganiseerd. Tijdens de Russische bezetting speelde koormuziek een belangrijke rol in het verzet, als teken van nationale identiteit. Het land heeft ook talloze geweldige componisten geproduceerd, die vaak gebruik maakten van de Estse volkstraditie, zoals Ola Gjeilo, Veljo Tormis en natuurlijk Arvo Pärt. Maria Valdmaa, zangeres bij het Nederlands Kamerkoor en zelf Ests, vertelt aan de hand van een simpel volksliedje bewerkt door Veljo Tormis over de rijke koorcultuur in Estland, de geschiedenis en het belang ervan. En door samen met haar het volksliedje in te studeren, ontvang je bovendien handige tips over koorzingen en stemgebruik.

Workshop ‘Koorregie door Marijke de Wit’
Max aantal deelnemers: 20
Aanvang 13:30 
Duur: 60 minuten.
In een kort maar krachtige workshop van een uur laat Marijke de Wit je kennis maken met wat koorregie is en wat het kan doen voor je koor én het publiek! Wat wil je met een lied uitdrukken? Wat hebben opstelling, focus, beweging en houding voor effect op jou als zanger en op jou in het publiek? In de workshop gaan we vanuit beide posities hiernaar kijken en kun je ervaren hoe deze eenvoudige ingrepen oneindig creatief gebruikt kunnen worden en helpen bij de inleving van de zangers én de beleving van het publiek. De rol van de dirigent hierin wordt ook meegenomen.

Marijke de Wit (1962) heeft gestudeerd aan de Toneelakademie Maastricht en zich daarna ontwikkeld tot koorregisseur. Al ca 15 jaar geeft zij workshops aan vele koren in allerlei stijlen in Nederland en België, verzorgt ze cursussen koorregie en regisseert zij voorstellingen. Zij is mede-auteur van het boek Koorregie, handboek voor een betere podiumpresentatie.

Workshop ‘Lax Vox – Waarom zangers ‘bubbelen’ door José Lieshout’.
Max aantal deelnemers: 15
Aanvang: 14:30 
Duur: 60 minuten.
Misschien heb je collega-zangers wel eens met een plastic slangetje zien rondlopen. Of misschien zegt het je helemaal niets. Maar een aantal jaren geleden is vanuit de logopedie de ‘Lax Vox’ methode gelanceerd, waarbij je bubbelt met een slangetje in een flesje water. Wat heb je eraan als zanger? En hoe maak je  hiermee de vertaalslag naar goed en gezond zingen? Daarover gaat deze workshop. Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan meedoen en ervaar wat ‘bubbelen’ doet aan de hand van een eenvoudig lied dat we gaan zingen. Wat is er nodig voor deze workshop? Een onderzoekende ‘mind’, een flesje om te vullen met water (liefst van glas, anders hard plastic), en een ‘lax vox’- slangetje (transparant).

Heb je nog niet zo’n slangetje, dan kun je dat online kopen o.a. via de flexibeleslangenshop.nl (€ 6,50 per 2 stuks, excl. B.T.W. inclusief verzendkosten). 

Tot ‘bubbels’!!

Stemlokalen is onderdeel van het programma Utrecht Zingt. Utrecht Zingt is een programma van ZIMIHC om de koormuziek in Utrecht te promoten en te ondersteunen.

De workshops ‘Koorregie’en ‘Lax Vox’ worden aangeboden via ‘Het Stemlokaal Utrecht’: Zing jij graag? Onversterkt? Van harte welkom dan bij Het Stemlokaal Utrecht. Wij bieden elke gedreven zanger die graag op het podium staat, en zijn/haar stem wil scholen, de ruimte. Door open podia en verrassende educatieve activiteiten kun je publiek laten genieten van jouw zang en leer je zelf je bijzondere instrument steeds beter kennen en gebruiken. www.stemlokaalutrecht.nl

Facebook evenement 

Ook interessant