Een ode aan dwalende gedachten en verlangens.

“Ineens waren er 15 minuten voorbij geslopen en stond ik nog steeds te neuriën met een tandenborstel in mijn mond. In mijn hoofd was ik in een zandkasteel in Frankrijk waar ik een concert gaf aan chips-etend publiek dat verkleed was als marsmannetjes.”

Het verhaal begint

Mezzosopraan Renske van Gelder en pianist Jorrick Simmes liepen dromend door de gang van het conservatorium in Zwolle, toen ze gewekt werden door de doffe klap die hun botsing had veroorzaakt. Geen van hen was boos op de ander, want ze begrepen beide hoe fijn het is om een eigen wereld te creëren waarin niemand voor je voeten loopt en je daaraan over te geven. Daaruit vloeide een goede samenwerking, met nu een muzikale voorstelling over de wereld van dromen. De wereld na Klaas Vaak, waarin je jezelf kan verliezen, vreugde kan ervaren aan zaken die niet bestaan of pijn kan voelen door nare  werkelijkheden die ’s nachts blijven spoken.

Wie zijn ze?

Renske (1992), studeerde klassieke zang bij Claudia Patacca en Harry van Berne aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Renske is een veelzijdige zangeres en begon al jong met het spelen van viool en altviool. Na haar studie logopedie te hebben afgesloten besloot ze vol overtuiging zang te gaan studeren. Ze soleerde, naast diverse liedrecitals, in de Johannes Passion (J.S. Bach), het Stabat Mater (Pergolesi), Membra Jesu Nostri (Buxterhüde), A Ceremony of Carols (Britten), Dido and Aeneas (Purcell) en Le Tabourin (Rável). Renske deed veel ervaring op tijdens de Opera Summerschool in Dorset en zingt bij het klein koor van De Nederlandse Bach Academie. Ze volgde masterclasses bij onder meer Jard van Nes. In september 2017 was zij lid van de junior jury van het International Vocal Concours. In augustus 2019 was zij artist-in-residence op Kolla festival Luxemburg.

Ook Jorrick (1996) begon al op jonge leeftijd met vioolspelen. Een aantal jaar later volgde de pianolessen. In 2015 begon hij aan zijn studie klassiek piano op het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Sepp Grotenhuis, bij wie hij in 2019 afstudeerde. Jorrick heeft prijzen gewonnen bij meerdere edities van het Inter Provinciaal Muziek Concours en ontving samen met Joshua Herwig (cello) bij het Prinses Christina Concours in 2015 de Donemus Prijs voor de beste Nederlandse vertolking van een Nederlandse compositie. Hij speelde in verschillende orkesten zoals het Atheneum Kamerorkest in Den Haag en het Britten Jeugd Strijkorkest in Zwolle, waarmee hij gesoleerd heeft in het eerste pianoconcert van Chopin. Jorrick begeleidt regelmatig koren, vocalisten en instrumentalisten.

Ook interessant