Goed nieuws: de Utrechtse straat- en strijdmuziekgroep Rapalje is terug!

Niet als digitale plaatjes, maar live, in bijna dezelfde bezetting als waarmee zij 32 jaar geleden stopten. Er is genoeg reden voor. De klimaatcrisis, de woningnood, de (niet) afhandeling van de toeslagenaffaire, de dreigende verbreding van de A27, de groeiende kloof tussen arm en rijk. Dat schreeuwt om actie en dus om strijdbare muziek.

Nieuwe nummers en klassiekers

Tussen 1977 en 1989 kon je Rapalje elke week wel ergens tegenkomen. Anno 2021 vindt Rapalje bij ZIMIHC theater Zuilen Rapalje weer een Utrechts podium om nieuwe nummers zoals ‘Meten met twee maten’, ‘Dor hout’ en ‘Als de vogels…’ te presenteren. Maar ook om oude  ‘krakers’ terug te pakken die schrikbarend actueel blijken te zijn. Kent u ‘de Controleurs’ nog? Of… ‘Haal het geld maar waar het zit’ en ‘Alleen op straat’. Ook ‘Retrato de Sandino’ en ‘No Pasaran’ staan op het programma dat bestaat uit een combinatie van strijdbare Nederlandstalige en Latijns-Amerikaanse nummers.

Jong talent

Rapalje vindt het juist nu inspirerend om jonge tekstschrijvers en muzikanten als onderdeel van de nieuwe strijdcultuur een podium te bieden. Daarom nodigen zij deze middag het duo “Kopje Onder” uit, bestaande uit Jona Bosman en Nicole Kaandorp, om enkele nummers te laten horen. Rapalje bestaat uit Fred Abbingh (accordeon, zang en muzikale leiding), Claudia Broeders (viool en zang), Frank Coornaert (gitaar en zang), Joost van Dijck (bas), Edward Porskamp (zang en slagwerk), Agnes van Rooijen (techniek), Ronald Veerman (o.a. gitaar, cavaquinho en zang), Ton van Vlijmen (zang en percussie), Martha van Voorst (viool en mandoline). Zij missen hun zangeres Marianne Entius die helaas niet meer onder hen is, maar meer dan tien jaar deel uit maakte van de groep.

Het belooft een verrassend eenmalig (?) optreden van dit unieke en kleurrijke Utrechts gezelschap te worden. Mis het niet!

Ook interessant