De documentaire omvat 50 jaar geschiedenis Marokkaanse migratie in de Lage-landen, Berbers is de taal en cultuur van de bijna 80% wonende Marokkanen in Nederland.

In deze documentaire worden verschillende personen die als iconen de geschiedenis zijn ingegaan geïnterviewd. De documentaire Zwaluwen gaat over hoe de taal en cultuur van de Riffijnen (Marokkanen) sinds hun aankomst in Nederland zijn ontwikkeld.

Programma

19:00 – 20:00     Inloop
20:00 – 20:20    Lezing van Dr. Abderrahman El Aissati
20:20 – 21:15       Zwaluwen documentaire
21:15   –  21:45        Pauze
21:45 – 22:00      Muzikant: Rob Bekker
22:00 – 22:45     Band Imetlaa
22:45                      Borrel

 

Een stukje geschiedenis

In de jaren zestig van de vorige eeuw kwamen de eerste arbeiders uit Marokko om hier aan het werk te gaan. Die zogenoemde gastarbeiders kwamen meestal uit het noorden van Marokko: de Rif. Vandaag de dag bestaat de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap voor bijna negentig procent uit Riffijnen.

Velen weten niet dat er naast de economische, ook een culturele vlucht was. Er waren in die tijd nauwelijks culturele verenigingen. De angst voor het Marokkaanse regime was mee-geëmigreerd naar de polder. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig kwam daar langzaam verandering in. Dichters, muzikanten, idealisten en avonturiers – allemaal dappere mensen – organiseerden zich in zaaltjes om de Riffijnse dichtkunst ten gehore te brengen, de politieke situatie in Marokko te bespreken of gewoon in de moerstaal een biertje te drinken. Wie waren die dichters, muzikanten, taalwetenschappers, idealisten en avonturiers? Zwaluwen documentaire geeft antwoord op deze vragen en veel meer.

Bekijk de trailer hier.

 

Ook interessant