In 2016 vond in Utrecht de eerste editie van het European Championship for Wind Orchestras (ECWO) plaats. Tijdens dit kampioenschap organiseerde ZIMIHC een nevenprogramma met concerten op diverse locaties in de stad.

ECWO in Utrecht

Op 20 en 21 mei 2016 vond in Utrecht het Europees Harmonie Kampioenschap of kortweg ECWO plaats. Het was voor het eerst dat er een dergelijk kampioenschap werd georganiseerd – geweldig dus dat het in Utrecht plaatsvond. Bekijk hier het officiële programmaboek.

Het ECWO werd georganiseerd door de KNMO. In samenwerking met deze organisatie presenteerde ZIMIHC een fringe programma. Van vrijdag 20 mei t/m zondag 22 mei 2016 vonden er in Utrecht diverse concerten plaats.

Programma

20 mei – Danish Concert Band – Buurtcentrum De Schakel, Vleuten

Laatste (openbare) repetitie van de Deense deelnemer van het ECWO: de Danish Concert Band. Dit is mogelijk gemaakt door Harmonieorkest Vleuten door het beschikbaar stellen van repetitieruimte en percussie. De repetitie duurde van 20:30 – 22:00. Bezoekers waren welkom en entree was gratis.

20 mei –  Christiania Blåseensemble – ZIMIHC theater Zuilen

Laatste (openbare) repetitie van de Noorse deelnemers van het ECWO, Christiania Blåseensemble. Zij speelden o.l.v. dirigent Bjarte Engeset. De repetitie duurde van 18:00 – 21:00. Bezoekers waren welkom en entree was gratis.

21 mei – Concerten – diverse locaties in de stad

Blaasmuzikanten speelden op straten, in parken en op boten op de grachten in het centrum van Utrecht. Alle optredens waren gratis toegankelijk en lieten het publiek kennis maken met de grote diversiteit van blaasmuziek in Utrecht. De concerten vonden plaats tussen 11:00 – 17:00.

22 mei – Harmonieorkest Vleuten – Buurtcentrum De Schakel, Vleuten

Van 9:30 – 17:00 presenteerde Harmonieorkest Vleuten een Play-Inn o.l.v. Christiaan van der Weij. De Play-Inn was bedoeld voor blaasmuzikanten en slagwerkers tussen 8 en 14 jaar. De muzikanten kwamen uit verschillende jeugdorkesten en het thema “films en games” stond centraal. Toeschouwers waren welkom, toegang gratis.

22 mei – Amsterdam Brass & Brass Band Schoonhoven – TivoliVredenburg

Amsterdam Brass en Brass Band Schoonhoven behoren beiden tot de top van Nederland en zijn regelmatig te horen bij de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Om 16:00 gaven ze samen een concert in TivoliVredenburg. Daarnaast gaf Yamaha percussionist Simone Rebello een solo-optreden.

Foto: Anna van Kooij

Ook interessant