Op 27 september organiseren we een dag gewijd aan het Spaanse Lied. Op deze dag zal Andrea Wittchen, concertzangeres en zangdocente met een grote passie en kennis van het Spaanse liedrepertoire, workshops leiden, samen met pianist Jack de Bie.

Het programma gaat er ongeveer als volgt uit zien:10.30: inloop
11.00 – 12.30 deel 1
12.30 – 13.00 pauze
13.00 – 14.30 deel 2
14.30 – 14.45 pauze
14.45 – 15.45 deel 3
16.00: concert

Andrea: “In de workshop ‘Het Spaanse Lied’ zingen we liederen van verschillende Spaanse componisten, zoals bijvoorbeeld Manuel de Falla, Garcia Lorca, Joaquin Turina, Enrique Granados, Joquin Rodrigo, Fernando Obradors, Federico Mompou, Jesus Guridi of Julio de Osma. Deze componisten komen uit verschillende delen van Spanje en hebben ieder hun eigen karakter. Het Spaanse liedrepertoire is een kleurrijk repertoire, waarin men de Spaanse wortels goed kan voelen. Het ritme in deze liederen neemt een prominente plaats in, er zijn liederen met veel temperament, maar ook ingetogen liederen, prachtige slaapliederen, liefdesliederen, dramatische liederen over de dood, religieuze liederen, dus een rijke schat aan liedrepertoire.
“Ook interessant is bij de componisten uit Andalucia te voelen het verband met de flamenco. Andalucia was in de middeleeuwen een ‘melting pot’ van culturen- zigeuners, joden, moslims en christenen leefden vreedzaam naast elkaar, wat een grote invloed had op het leven aldaar, en dus ook de muziek. De flamenco is daar ontstaan, en leeft tot vandaag nog voort. Wij gaan in deze workshop geen flamenco zingen, maar we zullen wel de flamenco-roots ervaren die dus in deze prachtige Spaanse klassieke liederen te ervaren zijn. Ik zing deze Spaanse klassieke liederen al sinds 20 jaar en heb ze steeds meer verdiept, en ook dans ik zelf flamenco sinds 19 jaar, en denk daarom dat ik hier veel ervaring in heb opgebouwd, die ik graag wil doorgeven aan andere zangers.”

De liederen waar je deze dag aan kan werken komen uit de volgende verzamelingen:

Manuel de Falla – Siete cançiones Populares
Garcia Lorca- Cançiones Populares Antiguas
Fernando Obradors- Canciones Clasicas
Enrique Granados- Tonadillas
Enrique Granados- La maja dolorosa I, II, III
Jesus Guridi- Seis cançiones castellanas
Julio Osma- Cantares de mi tierra (4 liederen)
Joaquin Turina- diverse liederen:
Saeta- El fantasma – Farruca – Nunca olvida- Cantares- Los dos miedos

De dag zal worden afgesloten met een concert van alle deelnemers.
De kosten voor deelname bedragen €75

Ook interessant