Termen als ‘vernieuwing’ en ‘innovatie’ worden regelmatig gebruikt worden als iets wat nodig is, ook in de amateurkunstsector. Wat betekenen die termen eigenlijk? Wat wil, kun of moet je ermee als amateurkunst gezelschap?

Vernieuwing is aan de orde als er een ‘trigger’ is tot verandering. Bijvoorbeeld als vertrouwde activiteiten minder goed landen bij deelnemers, als er te weinig mensen op je aanbod afkomen, als er onvoldoende middelen zijn om te blijven doen wat je doet, als een pandemie je vertrouwde routines in de war heeft geschopt, als overheidsbeleid wijzigt, als fondsen verwachten dat je gaat samenwerken, etc.

Wat doe je dan? Blijf je bij je vertrouwde aanbod of probeer je dat te herstellen, ga je voor een nieuwe aanpak? In deze workshop verkennen we onze ‘triggers’ tot vernieuwing. Ook zoeken we de juiste vraag ‘Hoe kunnen we…?’ die leidt tot nieuwe ideeën voor het aanbod van jouw groep. Het worden interactieve, kleurrijke en creatieve bijeenkomsten waar je energie van krijgt!

Tijdens deze bijeenkomsten zitten diverse amateurkunstdisciplines bij elkaar. Wie weet ontstaat er ter plaatse een mooie samenwerking!

Workshopleider Froukelien IJntema

Deskundig inspirators Marlon van Casteren en Ellen van Genuchten

Marlon van Casteren

Marlon is de deskundig inspirator op 23 en 30 januari en op 3 en 11 februari. Ze werkt 3 dagen in de week als Cultuurmakelaar in Veenendaal. Vanuit die rol verbindt ze partijen en organisaties aan elkaar en is ze aanjager van nieuwe ideeën en initiatieven. Daarnaast verzorgt zij trainingen over cultuureducatie en cultuurparticipatie. Daarin begeleidt ze leraren uit het onderwijs én vrijwilligers bij amateurverenigingen bij hun ‘wicked problems’: uitdagingen die ogenschijnlijk simpel ‘klinken’, maar waarvan de oplossing allesbehalve eenvoudig is.

Als voormalig theaterdocent maakt ze veelvoudig gebruik van creatieve werkvormen. Ze gaat samen met de deelnemers actief op zoek naar het WAAROM, WAT en HOE van de vraagstukken die spelen. Zodat ze na afloop met toepasbare ideeën en acties zelfstandig aan de slag kunnen in de praktijk.

Ellen van Genuchten

Op 26 januari is Ellen van Genuchten de deskundig inspirator. Ellen is sinds 2009 werkzaam bij Scholen in de Kunst en sinds 2013 actief voor de amateurkunstverenigingen in Amersfoort. De grote uitdaging is om de amateurkunst vitaal te houden, vindbaar en zichtbaar voor iedere bewoner. Ellen staat in nauw contact met de gemeente  en de provincie.

Met veel plezier volgde ze de trainingsprogramma’s van het LKCA: Samen Slim Deelnemers Werven en Samen Slim vernieuwen. Ze vindt het fijn om in het Herstelprogramma te kunnen bijdragen aan het in praktijk brengen daarvan.

Data & locaties
Per thema zijn organiseren we 5 regiobijeenkomsten. Meld je bij voorkeur aan in je eigen regio.

GEANNULEERD: Vrijdag 3-2-2023, 15:00 – 17:00, Theater de Speeldoos, Baarn
Regio 1. Amersfoort, Zeist, Leusden, Soest, Baarn, Bunschoten, Eemnes, De Bilt.

Zaterdag 11-2-2023, 10:00 – 12:00, Dorpshuis De Twee Marken, Maarn

Regio 2. Wijk bij Duurstede, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Renswoude, Veenendaal, Woudenberg, Bunnik

Maandag 23-1-2023, 19:30 – 21:30, Fulco Theater, IJsselstein
Regio 3. Vijfheerenlanden, IJsselstein, Nieuwegein, Lopik, Oudewater, Montfoort, Houten.

Donderdag 26-1-2023, 19:30 – 21:30, Van der Valk Hotel, Breukelen
Regio 4. Woerden, Stichtse Vecht, Ronde Venen

Maandag 30-1-2023, 19:30 – 21:30, ZIMIHC theater Stefanus, Utrecht
Regio 5. Gemeente Utrecht

Meld je aan

Kijk voor meer informatie en alle 5 thema’s op deze pagina.

Let op: het evenement van 3 februari 2023 is geannuleerd!

Ook interessant