“We zullen ons menszijn meer volledig snappen als we ouderen weer welkom heten in onze maatschappij.”

Het Festival & Congres wil bereiken:

Een herijking op gang brengen van de beelden en ideeën over ouder worden tegen een context van een veranderende demografie.

 • De verwondering terugbrengen. Hoe is het om oud te zijn? Ga je anders leven als jongere als je weet dat je 90 wordt in plaats van 70? Wat heeft dat voor gevolg
 • Ouderen weer mens laten worden onder de mensen en niet in een zone voor ouderen ongezien en buiten het maatschappelijk bestel.
 • Anders kijken naar hetzelfde: zijn ouderen wel oud? Zijn ze zielig? Zijn ze een kostenposten? Klopt het beeld dat er steeds maar weer op de media getoond wordt? Kan het ook anders?

Het maken van dit festival is een ongoing proces dus iedereen met ideeën kan zijn steentje tot op het laatste moment bijdragen.

Het festival bestaat uit twee onderdelen:

1. Congres:

Een congres voor professionals waarin mensen alle sprekers reflecteren vanuit eigen ervaring en kennis op de vraag “Hoe zou een maatschappij eruit zien waarin het onderscheid tussen oud en jong niet bestaat?” en wat betekent voor mij het concept “ouderen bestaan niet”.

Dit Congres loopt van 10:00 tot 16:00.

De sprekers zijn:

 • Drs. Hedy D’ancona Sociaal Geograaf
 • Boris van der Ham bestuurder van het humanisties verbond.
 • Freek de Jonge caberetier
 • Prof Dr. Rene Ten Bos Filosoof
 • Dr. Martijn van Oorschot Filosoof & Kunstenaar
 • Drs. Sabya van Elswijk Antropoloog
 • Karin Breurs Cabaretier
 • Prof. Dr. Lissete de Groot, Leerstoel voeding en ouderen.
 • Prof. Dr. Anna Machielse Leerstoel ouderen aan humanistiek.
 • Harry Starre, organisatiekundige
 • Sylvana Simons, Politicus.

Het programma is te vinden op de website.

Aan de professionals vragen we een fee van €350,- voor het bezoek aan het congres en het aansluitend Festival. Er zullen beperkt vrijkaarten zijn voor alle mensen die op een of ander manier bijdragen aan het congres en/of voor ouderen die hun belangstelling voor het congres tonen. Keuze voor wie in aanmerking komen is aan de discretie van de organisatoren.

2. Festival

Vanaf 16:00 is er een Festival van Beeldende Kunst, Theater, Toneel, Jazz-Cafe, Dans, DJ, Fanfare Chinese Opera Performances en alles en iedereen die zichzelf wil tonen. De kunstenaars en performers zijn ouderen uit Utrecht en de rest van Nederland.

Het zijn onder andere, Dansgroep Ongoing, Theater Nocturen, Angela Vissers, The Lofties, ZIMIHC Band, Judith Kamerman, Truus engels en Band, Jewels of Jazz, Koor Levenslust Zuilen, DJ Jan, Jacquelien de Savornin Lohman, Fanfare Zuilen, Jeremiah Fleming, Artshake, Meno Olde, Pra Muziek Theater, Harmonium en velen meer. Het blijft zich uitbreiden.

Het is toegangelijk voor iedereen, het entree is € 10,- per dag. Lees hier meer!

Projecten waar u aan kunt deelnemen: “Dromen doen”

Samen met 50 ouderen (75 tot 90) uit de gemeente Utrecht / Zuilen, en 20 uit het Rosa Spier huis en het Ramses Shaffy huis, doen we het project dromen doen dat we eerder met 14 jarigen deden.  Een mooi gemêleerd gezelschap van kunstenaars en mensen uit een arbeidzaam leven. We maken daar ook een boek van. Het boek kan ook door een partij gekocht worden in grote oplage om het festival te financieren. Met de ouderen doen we twee onderzoeken: Wat is jouw droom? En Hoe is het om hier oud te zijn.

Filmfestival 
Met films over ouderen, van ouderen door ouderen van 1900 tot heden. Klik hier voor meer informatie.

Expositie
In aanloop naar het festival toe worden in 20 plekken in de publieke ruimte 15 A0 posters gepresenteerd met de werken van de beeldende kunstenaars. Aatje Veldhoen, Peter Klashorst, Martijn Crowe, Ronald Merkesteijn, Richard Mulder, Jade Beall, Marianne Kovacs, Ama Kaag,  meer dan 400 werken worden overal opgehangen. Kijk hier voor meer informatie.

Ook interessant