Foto: Centraal Museum Utrecht /© Jan-Kees Steenman

De expositie Vrouwen Die Muren Afbreken is een reizende expositie van tien foto’s en verhalen van hedendaagse Utrechtse vrouwen die figuurlijk muren afbreken in de samenleving. Naast deze tentoonstelling zijn er ook workshops te volgen.

Over de tentoonstelling en het boek
Muren van onrecht, uitsluiting, discriminatie en achterstelling. Deze vrouwen verbinden, doorbreken taboes, doen vooroordelen teniet en komen op voor zaken die hen na aan het hart liggen.  Vrouwen die muren afbreken begon in 2020 als onderdeel van de tentoonstelling ‘De Ommuurde Stad’ in het Centraal Museum Utrecht. De expositie in ZIMIHC theater Zuilen is geïnspireerd door de 16de-eeuwse Utrechtse Trijn van Leemput, die samen met enkele andere vrouwen begon met de sloop van kasteel Vredenburg, toen de Spanjaarden verjaagd waren en de Utrechters bang waren dat een nieuwe vijand zijn intrek in de burcht zou nemen. Niemand deed iets, Trijn wél.

Vrouwen Die Muren Afbreken is ook een boek over 22 Utrechtse murenafbreeksters, dat in 2022 uitkomt wanneer Utrecht 900 jaar stad viert met als thema ‘Stad zonder muren’. Het boek wordt vergezeld door Empowerment workshops in verschillende Utrechtse wijken. De Empowerment workshops worden gegeven door vrouwen die ook voorkomen in het boek.

Het idee, de  interviews en de teksten die je tegenkomt in deze tentoonstelling zijn van Véronique Konings, destijds medewerker Educatie & Interpretatie in het Centraal Museum. Inmiddels is zij werkzaam als zelfstandig schrijver en onderzoeker. De foto’s zijn gemaakt door de prijswinnende Ilvy Njiokiktjien.

Bekijk ook de website van Vrouwen Die Muren Afbreken en bezoek ook hun Facebookpagina.

Workshops
In de maanden november en december zijn er ook interessante workshops te volgen, gegeven door 4 vrouwen uit de tentoonstelling.

Deze tentoonstelling en de workshops zijn een samenwerking van ZIMIHC en Centraal Museum Utrecht.

Ook interessant