Saman Hama Rashid, ook wel bekend als Samane Rash, komt uit Sulaimani/Koerdistan en woont sinds 1997 in Nederland.

Saman studeerde in 1988 af aan het Sulaimani Instituut voor Schone Kunsten. Hij was van grote invloed op de kunsten in het algemeen en in de jaren negentig als kunstenaar in het bijzonder. Hij is één van de oprichters van de Tem-groep: een belangrijke en invloedrijke groep. In zijn artistieke carrière heeft hij veel solo- en groepsexpositie gehad. Hij is altijd actief gebleven op het gebied van de kunst. Het werk van Saman is een belangrijke pijler voor de schilderkunst in Zuid-Koerdistan.

De expositie is te zien van 23 maart t/m 12 mei 2024. Bezoek de expositie van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 17:00.

Feestelijke opening

De opening van deze expositie is op 23 maart 2024 en begint om 17:00. Dan kun je onder andere luisteren naar improvisatiemuziek  van het altviool-duo Ali & Shirwan. De expositie-opening is onderdeel van het Newroz-feest door Cirkel om de Haard. De exositie-opening is onderdeel van het project Buurten over Grenzen / Cirkel om de Haard.

Kurdish

هونەرمەند سامان حەمەڕەشید ناسراو بە ”سامانە ڕەش“ لەشاری سلێمانی هاتووە و لە ساڵی ١٩٩٧ ەوە لە هۆڵەندا دەژی. سامان ساڵی ١٩٨٨ پەیمانگای هونەرە جوانەکانی سلێمانی  تەواوکردووە، لەناوەندی هونەری شێوەکاریدا بەگشتی و لە  نەوەدەکاندا  بەتایبەتی وەک هونەرمەندێک کاریگەری زۆری هەبووە. یەکێکە لە دامەزرێنەرانی دەستەی تەم کە گروپێکی گرنگ و کاریگەر  بوون، وە یەکێکە لەو هونەرمەندانەی کە  هەوڵی داوە بە شێوازی جیاواز کاری هونەری بکات و  ڕەخنە بکات. بێگومان لە ژیانی هونەریدا چەندین نمایشی تاک ( سۆڵۆ) و گروپی هەیە و هەمیشە بە چالاکی لە بواری هونەریدا ماوەتەوە و کاری کردووە و کار دەکات. سامان پایەیەکی گرنگە لە هونەری شێوەکاری لە باشوری کوردستان.

Ook interessant