Isan Corinde (Brokopondo, 1990) is een Surinaamse beeldend kunstenaar.

Hij studeerde in 2012 af aan de Nola Hatterman Art Academy op Paramaribo, Suriname. Inspiratie voor zijn werk vindt Isan in het dagelijks leven. De kleuren die hij gebruikt zijn afkomstig van Surinaamse pangistoffen die hij van zijn oma heeft geërfd. De pangistoffen spelen een grote rol in de cultuur van de Surinaamse bevolking. Door het gebruik van deze levendige kleuren komen de schilderijen tot leven. Naast de kunst die Isan maakt, organiseert hij kunstprojecten in het binnenland van Suriname. Deze projecten zijn voor de kinderen van de dorpen die hij bezoekt. Isan werkt samen met de kinderen en zij maken veelal kunst van afvalmaterialen. Teruggeven aan het dorp waar hij vandaan kwam, is voor Isan een manier om dankbaarheid te tonen voor het talent dat hij heeft gekregen. Na vijf jaar gewerkt te hebben met Nederlandse beeldend kunstenaars in Suriname en Nederland. Isan is in 2016 naar Nederland gekomen om daar te wonen en te werken samen met zijn gezin. Hij organiseert een paar tentoonstellingen per jaar en werkt in beide landen met kinderen.

Over ‘Slavernijverleden’

Als vijfjarige hoort Isan de verhalen over het slavernijverleden van zijn oma. De verhalen maken indruk. Wanneer hij in slaap probeert te vallen, komen beelden van dit verleden op in zijn hoofd. Overal begint hij beelden te zien. Isan is Marron, afstammeling van de tot slaaf gemaakten die gevlucht zijn naar het binnenland van Suriname om de wrede slavenmeesters te ontvluchten.

Deze expositie neemt de bezoeker mee in de gedachtewereld van de kunstenaar en geeft vorm aan de beelden die Isan in zijn hoofd kreeg toen hij vijf jaar was. Na zijn afstuderen belooft Isan zichzelf om kunst te maken waar mensen blij van worden. Kunst die je beweegt iets goeds te doen. Hij breekt naar eigen zeggen die belofte aan zichzelf met deze serie over slavernij: “Ik kon het niet meer volhouden. De beelden bleven komen in mijn hoofd, ze moesten eruit. Dit werk moest ik maken.”

Bekijk deze indrukwekkende serie in de foyer van ZIMIHC theater Zuilen.

Deze expositie is ook te bezichtigen tijdens Zuilen viert Keti Koti.

Ook interessant