Franky Bundel exposeert een ode aan de zwarte vrouw, in zijn expositie In Dignity, te zien in ZIMIHC theater Zuilen. De expositie valt samen met de Keti Koti viering op 22 juni.

Franky Bundels werk is een statement in het oog van de storm die het leven in onze maatschappij is. Als Franky wordt geraakt, vertaalt hij dit naar vormen en kleuren.

In Dignity

Over de expositie In Dignity zegt Bundel: “Het is een aantal werken van een serie die ontstaan is uit respect voor de zwarte vrouw. Vrouwen die mijn vrouw, moeder, zusters, dochters, tantes, nichten, vriendinnen en buren zijn”.

Bundel heeft de werken in deze expositie op eerzame wijze benaderd:  “Ik heb de zwarte vrouw in beeld gebracht in samenwerking met mijn vrouw en mijn dochters, om haar een respectvolle plek te geven in onze beeldvorming. Ik voelde een urgentie dit statement te maken omdat de zwarte vrouw in haar dagelijks leven tegen dingen aan loopt. Hierbij heeft het voor ons de schijn heeft dat haar uiterlijke aanwezigheid niet gewenst is. Dit zien we bijvoorbeeld terug in make-up artikelen, waarbij er haast geen kleuren te krijgen zijn die overeenkomen met haar lichaamskleur. De artikelen die wel zijn te vinden, zijn heel duur. Opvallend is ook dat er in alle tijdschriftenhoeken van elke winkel, elke kiosk en elke supermarkt er (vrijwel) geen afbeeldingen te vinden zijn van een zwarte vrouw. Hierdoor heeft de zwarte vrouw geen voorbeeld en kan zij zich niet herkennen in een schoonheidsideaal of -type. En dit terwijl ik vind dat de schoonheid, die de onvoorwaardelijke liefde van een vrouw teweeg brengt in de wereld, juist gehoord, gezien, gevoeld en gevierd mag worden. Dus ook die van de zwarte vrouw”.

Keti Koti

“Zeer waarschijnlijk is het negeren van de schoonheid van de zwarte vrouw iets wat uit het slavernijverleden afkomstig is, als we kijken naar de functie van de koto. De koto is gelaagde kleding die verplicht werd aan de zwarte vrouw om te dragen in het slavernijverleden. Niet alleen om hun lichaam te bedekken, maar ook om te vervormen en te misvormen”.

“Het lijkt er sterk op dat de houding naar de zwarte vrouw toe niet is veranderd na de afschaffing van de slavernij. Het is daarom van belang dat er blijvend aandacht wordt gegeven aan Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij. Dit is nodig tot men gaat begrijpen dat het verleden nog altijd een rol blijft spelen en nog steeds nare gevolgen heeft voor de zwarte vrouw en haar nakomelingen”.

Ook interessant