Op de eerste verdieping hangt tot en met 30 april een expositie ingericht met blauwdrukken. Deze blauwdrukken zijn gemaakt door cursisten van het Creatief Café. Onder leiding van kunstenares Jacolien de Jong maakten de deelnemers kennis met deze fascinerende oude fotokopieertechniek uit 1843. De blauwdruk kennen wij nog van bouw- en ontwerptekeningen die met behulp van deze techniek gekopieerd werden.

Met behulp van een speciale vloeistof wordt papier lichtgevoelig gemaakt. Door op dit fotopapier voorwerpen, planten of negatieven te plaatsen en deze te belichten met UV licht, ontstaat de kenmerkende cyaan blauwe kleur. In de 19e eeuw gebruikte botanicus Anna Atkins deze techniek om haar collectie gedroogde planten vast te leggen.

De cursisten traden in de voetsporen van Anna Atkins, zij maakten blauwdrukken met verse en gedroogde planten. De resultaten zijn verbluffend en geven een mooi beeld van de creativiteit van de cursisten van het Creatief Café. Naast het afdrukken van planten werd er volop geëxperimenteerd en verzamelden de deelnemers zelf allerlei verschillende materialen om af te drukken.

In vier inspirerende bijeenkomsten werd een reeks aan fraaie blauwdrukken gemaakt. Een bloemlezing van de resultaten is te zien op de expositie.Bent u nieuwsgierig, kom een kijkje nemen.

Ook interessant