Van 7 januari t/m 15 februari hing het werk van Amanda van Alebeek in de foyer van ZIMIHC theater Wittevrouwen.

Amanda van Alebeek bij ZIMIHC
Amanda van Alebeek (1988) heeft een jaar gestudeerd aan de Universiteit van Humanistiek. Hoewel de studie naar de mens haar zeer boeide, was het voor haar te rationeel. Ze is toen kunst gaan maken. Zo kan ze het intellectuele combineren met het intuïtieve, het fysieke en het expressieve. In 2014 voltooide ze de opleiding Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Amanda van Alebeek maakt vooral sferisch werk. Dat geldt zowel voor haar beeldend werk als haar geschreven verhalen en filmpjes. Haar werk is niet realistisch maar ook niet onherkenbaar. In haar schilderijen is een soort landschap terug te zien, maar het draait om de innerlijke ervaring die ze in haar schilderijen uit.

Tijdens haar studie aan de kunstacademie ging Amanda op uitwisseling naar Zuid-Frankrijk. Daar heeft ze zich verder verdiept in rituelen die te maken hebben met de natuur en het innerlijk. Dit inspireerde haar om zelf performances te gaan doen. Zo kon ze dit zelf ervaren en de kijker hier uiteindelijk deelgenoot van maken.

Inmiddels heeft Amanda de Celebranten Opleiding aan de Universiteit van Humanistiek afgerond. Ze is opgeleid tot ritueel vormgever en begeleider. Op dit moment richt ze zich vooral op het verbinden van rituelen en kunst.

Ook interessant