Van 28 april t/m 6 mei 2018 organiseerde ZIMIHC de Europese Brassband Kampioenschappen (EBK) 2018 in Utrecht.

English

From the 28th April until the 6th May 2018, ZIMIHC organized the European Brass Band Championships (EBBC) in Utrecht. For a week, visitors were dazzled by the intense and multidimensional sounds of  brass music. The official programme featured the European Brass Band Championships 2018, European Youth Brass Band Competition, EYBB, EBBA Soloist Competition and Gala Concert. As added extra to the official EBBA timetable, you could also treat yourself to one of the many outdoor concerts taking place throughout the city. Be it a market square, park, canal or church, there was a wide ranging programme of concerts, lectures, conferences and workshops.

Europese Brassband Kampioenschappen 2018

Tussen 28 april en 6 mei 2018 organiseerde ZIMIHC de Europese Brassband Kampioenschappen (EBK) 2018 in Utrecht. De beste brassbands van Europa streden om de prestigieuze titel van Europees Kampioen.

Bovendien stond de stad Utrecht een week lang in het teken van de blaasmuziek met het Utrecht Brass Weekend, optredens, openluchtconcerten, het grandioze Galaconcert en als afsluiting de Brass Party. Bekijk hier het volledige programma.

Utrecht Brass Weekend – 28 en 29 april 2018

Als opwarmer voor de Europese Brassband Kampioenschappen 2018 organiseerde ZIMIHC het Utrecht Brass Weekend. Zaterdag- en zondagavond waren er twee spetterende try-outconcerten in ZIMIHC theater Zuilen.

Pop-upconcerten – 28 april

Op zaterdag 28 april kwam Utrecht van 11:30 – 18:00 alvast in de stemming met gratis pop-upconcerten in de binnenstad. Het publiek maakte kennis met de verrassende kanten van de blaasmuziek en genoot van optredens op de Stadhuisbrug – en liet zich vanaf het terras verrassen door de orkesten op langsvarende boten.

Utrecht Brass Conferentie (ZIMIHC theater Zuilen) – 28 april

Op 28 april konden muzikanten, dirigenten, componisten, bestuurders, (semi-)professionals en andere geïnteresseerden in blaasmuziek hun hart ophalen tijdens de inspirerende Utrecht Brass Conferentie. Matthijs van Ganzewinkel en Rene Ranzijn gaven inspirerende lezingen. Ook waren er leerzame workshops van Rik Mol en David Kutz en gezellige netwerkmomenten.

Overige sprekers waren Martine Spanjers & Wolter Lommerde en wethouder Kees Diepeveen. De presentatie was in handen van Ale Nicolai. De conferentie duurde van 13:30 – 18:00. Tijdens de conferentie vond tevens de opening plaats van de foto-tentoonstelling I’ve got the music in me door Maria Sujecka met aansluitende borrel.

EBK Try-Out Concerten (ZIMIHC theater Zuilen) – 28 en 29 april

Ook dit jaar organiseerde ZIMIHC twee spetterende try-outconcerten voor het EBK. Op 28 april speelde Brassband De Wâldzang (Nederlands Kampioen brassband 2017) samen met Brassband Amersfoort. Op 29 april speelden Brassband Willebroek (Belgisch Kampioen brassband 2017) en Brassband Schoonhoven.

Europese Solistenkampioenschap – 1, 2 en 3 mei 2018

Voor het Europese Solistenkampioenschap stuurden tientallen jonge muzikanten uit alle windrichtingen van Europa video-audities in. Hieruit waren twintig toptalenten geselecteerd.

Voorrondes (ZIMIHC theater Zuilen)

Op 1 en 2 mei 2018 vond de eerste ronde van het solistenkampioenschap plaats. Tussen 10:00 en 17:00 gaven de solisten korte solo-optredens. Zo toonden ze om de beurt hun uitzonderlijke muzikale kunsten. Begeleid door piano speelden zij op 1 mei het verplichte solo-werk. Op 2 mei brachten ze eigen keuzewerk ten gehore. Een internationale jury beoordeelde alle optredens. Toegang was gratis.

Finale: Solisten Galaconcert (TivoliVredenburg)

Op 3 mei 2018 vond de spannende finale plaats in de vorm van het spetterende Solisten Galaconcert in TivoliVredenburg. De drie finalisten werden begeleid door Brassband Schoonhoven, een van de beste brassbands uit Nederland. Voor dit concert waren kaarten te koop. Het concert begon om 20:00. De resultaten van deze competitie vind je onderaan deze pagina.

Europese Brassband Kampioenschappen – 4, 5 en 6 mei 2018

Championship divisie (TivoliVredenburg) – 4 mei

De beste brassbands van Europa streden om de prestigieuze titel van Europees Kampioen. In dit eerste deel van de kampioenschappen speelden ze na elkaar allemaal hetzelfde verplichte werk. Dit jaar was dat Time for Outrage! van de Luxemburgse componist Marco Pütz. Het programma duurde van 16:00 – 22:00. Meer info.

Challenge divisie & Championship divisie (TivoliVredenburg) – 5 mei

Op 5 mei was het om 9:00 eerst de beurt aan de zes orkesten uit de Challenge section. Zij verzorgden ieder een kort programma bestaande uit het verplichte werk en vijftien minuten muziek naar eigen keuze. De verplichte compositie was van de hand van de jonge Nederlandse componist Hendrik de Boer.

In de middag volgde het hoogtepunt van de competitie: het keuzewerk van de kampioensdivisie. In dit programmaonderdeel lieten Europa’s twaalf beste brassbands hun eigen karakter en kleur zien. Met virtuoze passages, lyrische solisten en uitdagende composities probeerden ze elkaar de loef af te steken. Muzikaal vuurwerk! Het programma eindigde om 18:00. Meer info. De resultaten van deze competitie vind je onderaan deze pagina.

Galaconcert (TivoliVredenburg) – 5 mei

Tijdens een spectaculair Galaconcert werd het fenomeen ‘Brassband’ in de spotlight gezet door Eikanger-Bjørsvik Musikklag uit Noorwegen (Europees kampioen 2017), de Europese Jeugd Brassband en bijzondere ‘brass’-gasten. Het concert duurde van – 20:30 – 21:45. Na een korte pauze volgde de prijsuitreiking van het EBK 2018. Bezoekers van het Galaconcert waren van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Brass Party (TivoliVredenburg) – 5 mei

Toen alle EBK2018-wedstrijdspanning eenmaal was verdwenen, was het tijd voor feest! We hieven het glas op de blaasmuziek en dansten met deelnemers, fans, bezoekers, medewerkers en vrijwilligers. De Brass Party begon om 22:30 en was een feest tot in de kleine uurtjes.

Europese Jeugd Brassband Kampioenschappen (TivoliVredenburg) – 6 mei

Europa kent een groot aantal jeugdbrassbands die op uitzonderlijk hoog niveau presteren. Tijdens deze Europese Jeugd Brassband Kampioenschappen maten zij hun kwaliteiten met buitenlandse collega-orkesten. Hun zelf samengestelde concertprogramma’s moest een van de verplichte werken bevatten: Valerius Variations (Philip Sparkes) of Chaucer’s Tunes (Michael Ball). Meer info.

Het publiek genoot van tien gevarieerde en inspirerende optredens door de jonge, supergetalenteerde muzikanten. Als extraatje konden kinderen, en natuurlijk hun ouders, deze dag meedoen aan gratis trompet- en tromboneworkshops door Mr. P-bone.  Ook waren er op de Rabo Open Stage in TivoliVredenburg optredens van de winnaars van de ZIMIHC publieksprijs van het NK Solisten en Kleine ensembles. Het programma duurde van 9:30 – 17:00. De dag werd afgesloten met een afscheidsconcert door de Europese Jeugd Brassband onder leiding van Ivan Meylemans. De resultaten van de Europese Jeugd Brassband Kampioenschappen vind je onderaan deze pagina.

Dankwoord

Bovenstaande activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door de volgende partners: Gemeente Utrecht, European Brass Band Association, World of Brass, Besson, Geneva Instruments, Yamaha, Bandsman, Stomvi, 4BarsRest, Hal Leonard, Doyen, Clavis Pianos (locatie Nieuwegein), het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Fonds Podiumkunsten en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Fotograaf: Hapé Smeele

Resultaten EBK 2018

Championship Sectie EBK 2018

Het verplichte werk bij deze sectie was Time for Outrage! – Marco Pütz (bewerking: Paul McGhee). Dit werd gejureerd door Jan de Haan, Dr. Joseph Parisi en Ian Porthouse.

Het keuzewerk werd gejureerd door Russell Gray, Blaise Heritier en Erik Janssen.

BandLandDirigentVerpl.KeuzeTot.
1Valaisia Brass BandZwitserlandArsène Duc9699195
2Cory BandWalesPhilip Harper9896194
3Stavanger Brass BandNoorwegenAllan Withington9594189
4Brass Band WillebroekBelgiëFrans Violet9295187
5Eikanger-Bjørsvik MusikklagNoorwegenIngar H. Bergby9097187
6Hauts-de-France Brass BandFrankrijkLuc Vertommen8998187
7Whitburn BandSchotlandProf. Nicholas Childs9492186
8De WâldsangNederlandRieks van der Velde9190181
9Fairy BandEngelandGarry E. Cutt8788175
103BA Concert BandDuitslandThomas Ludescher8689175
11Brass Band Fröschl HallOostenrijkCorsin Tuor8886174
12Concord Brass BandDenemarkenJesper Juul Windahl8587172

Beste solist: Euphonium Hauts-de-France Brass Band > Lillian Meurin

Challenge Sectie EBK 2018

Verplicht werk: Mystic Echoes – Hendrik de Boer
Juryleden: Jan de Haan (NL), Dr. Joseph Parisi (VS), Ian Porthouse (Engeland)

BandLandDirigentResultaatKeuze
1.Italian Brass BandItaliëFilippo Cangiamila94Red Earth
2.Göta Brass BandZwedenMichael Thomson90*Sinfonietta No. 3
3.Badische Brass BandDuitslandDominik M. Koch88Spectrum
4.Sunday BrassLitouwenTadas Sileika84Vivat!
5.Laganvale (Metal Technology) BandNoord-IerlandStephen Crooks82Toccata e Fantasia

* 1 punt afgetrokken wegens het overschrijden van de totaal toegestane speeltijd

Beste solist: Principal cornet Italian Brass Band > Francesco Crevello

Resultaten Europese Jeugd Brassband Kampioenschappen 2018

Juryleden: Katrina Marzella (VK), Rieks van der Velde (NL).

Development Sectie

Verplicht werk: Valerius Variations – Philip Sparke

BandLandResultaat
1Wardle Academy Youth BandEngeland92
2Brass Band AukštynLitouwen91
3Elland Silver Youth BandEngeland90
4Tasta SkolekorpsNoorwegen89
Premier Sectie

Verplicht werk: Chaucer’s Tunes – Michael Ball

BandLandResultaat
1Youth Brass 2000Engeland93
2Catch Bassin Brass BandOostenrijk92
3Seindorf Beaumaris Youth Brass BandWales91
4Brass Band Berner Oberland JuniorZwitserland90
5Danish Youth Brass BandDenemarken89

Resultaten Solistencompetitie EBK 2018

1e – Felix Geroldinger (bariton)
2e – Lionel Fumeaux (bastrombone)
3e Luc Geraats (tuba)
Publieksprijs: Lionel Fumeaux
Brass Band Schoonhoven Publieksprijs: Felix Geroldinger
Begeleidende band: Brass Band Schoonhoven, dirigent Russell Gray

Ook interessant