• player laden...

Europa Cantat 2009
Van vrijdag 17 juli tot en met zondag 26 juli 2009 organiseerde ZIMIHC Europa Cantat. Dit festival wordt jaarlijks ergens in Europa gevierd. In 2009 was het op uitnodiging van ZIMIHC te gast in Utrecht. Met een aantal van ruim 30.000 bezoeken kijkt de organisatie terug op een daverend succes van deze 17e internationale editie van Europa Cantat.

De organisatie ontving op de slotavond uit handen van de loco-burgemeester van de Gemeente Utrecht de ‘gouden domtoren’. ‘Dit festival heeft zich werkelijk onderscheiden’, aldus loco-burgemeester Floris de Gelder.

Deelnemers
2619 zangers en koordirigenten uit 50 landen traden op tijdens 80 verschillende concerten en deden mee aan 119 uiteenlopende ateliers en seminars. 800 zanglustigen kochten een dagkaart waarmee ze konden meedoen aan een atelier van een ochtend. Ruim de helft van de deelnemers was onder de 27 jaar, de oudste deelnemer liep achterin de tachtig, de jongste was 1 jaar.

Terwijl de ene deelnemer om de hoek woont, vloog een ander uit Nieuw Zeeland om mee te doen. Ook bijzonder was de komst van 79 zangers uit Servië, die er een treinreis van meer dan 24 uur voor over hadden. Daarnaast kwamen de deelnemers uit o. a. Australië, Venezuela, Congo, Burundi, Taiwan, Kazachstan, Canada en IJsland.

Wat is Europa Cantat?
Europa Cantat is de Europese Koorfederatie met leden in 40 landen. Eens in de 3 jaar organiseert een van de aangesloten organisaties een zangers manifestatie van internationaal niveau voor amateurs en professionals. Voor de 17e editie in 2009 koor het internationaal bestuur Utrecht als festivalstad met als uitvoerende organisaties Kunstfactor en ZIMIHC. Het wass overigens de eerste keer dat het festival in Nederland gehouden wordt.

Doelstellingen

Zingen is voor iedereen, het is gezond, het bevordert de sociale cohesie en stimuleert de hersenen. Zingen is weer ‘in’ en nadat muziek/zangles enkele jaren geleden vrijwel geheel uit het curriculum van de basisschool is verdwenen, komt het besef boven dat men met het badwater ook het kind heeft weggegooid. De doelstelling van de stichting Europa Cantat is dan ook het zingen te bevorderen op scholen en daar buiten. Waar het imago van zingen nog oubollig is wil men dat beeld bij stellen. De activiteiten worden steeds afgestemd op de diverse doelgroepen binnen de zangers wereld.

Europa Cantat bestaat in 2009 uit de volgende elementen:

  • Programma voor zangers
  • Programma voor dirigenten (nieuw)
  • Het Young Event Management Program (nieuw)
  • Fringe programma tijdens het festival
  • Stad en regio programma

Het programma
Zo’n 3000 zangers van over de hele wereld nemen deel aan 25 meerdaagse workshops (met een concert als eindpresentatie) en een 30 tal (eendaags) discovery ateliers als smaakmakertje voor verschillende zangsoorten. Daarnaast zijn er dagelijks enkele concerten door professionele ensembles en wordt per dag een tweetal ‘Open Sing-ins’ georganiseerd waaraan het voor iedereen vrij is om mee te zingen. Open Podia op drie locaties in de binnenstad worden dagelijks gevuld door deelnemende koren, Utrechtse bandjes en sing- en songwriters.

Naast het programma voor (koor)zangers is er een programma voor dirigenten met workshops, reading sessions en de mogelijkheid om de collega’s van de ateliers aan het werk te zien met de study tour. Hieraan doen 140 dirigenten mee. Hoewel een study tour voor dirigenten al langer onderdeel is van Europa Cantat is de omvang in Utrecht bijzonder groot.

25 studenten van over de hele wereld worden geselecteerd om aan het Young Event Management Program mee te doen. Zij krijgen een intensief cursusprogramma aangeboden op het gebied van internationale festivalorganisaties met specialisten uit Europa, waarna zij zich twee weken lang bij wijze van stage  inzetten voor het festival op belangrijke posten binnen de organisatie. De studenten worden intensief begeleid door een speciale werkgroep.

Het Domplein functioneert als festivalplein met een dagelijkse programmering van Open Singing (+ 2x met beiaard), optredens van sing- en songwriters, kinderactiviteiten, een Meezing Sound of Music en een tweede Utrechtse editie van het Poverty Requiem. Naast de activiteiten op het Domplein is er de botenparade op de welkomstavond, het Rioolfest in de Zadelstraat en een filmprogrammering gericht op (koor)muziek in bioscoop Louis Hartloopercomplex.

Behalve tijdens het festival zijn (koor)zangers in stad en provincie Utrecht al eerder betrokken bij het festival via een divers programma. Al in 2008 werd een Kerkkoren- en cantorijendag georganiseerd en Kids Day! voor kinderkoren uit de provincie Utrecht, in 2009 sChOOL Voices, een programma gericht op schoolkinderen uit groep 6 en7 hieraan deden 30 scholen uit stad en provincie mee, 9 Zangzondagen, dat zijn discovery ateliers  voor individuele zangers, en 10 Open Sing-ins op de Stadhuisbrug voorafgaand aan het festival o.l.v. Utrechtse dirigenten voor het winkelend publiek dat spontaan met Utrechtse dirigenten mocht meezingen.

Europa Cantat werd al vroeg enthousiast ontvangen in de stad, dat leidde ook tot initiatieven van buiten de organisatie, maar die wel binnen de organisatie werden ondersteund. Ambtenarenkoor, krachtwijkkoren, Verborgen Stem, activiteiten bij het 10-jarig jubileum de Molen.

Voor meer informatie kijk op: http://www.europeanchoralassociation.org/

Met bijzondere dank aan Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht, Jaarbeurs Utrecht, SNS Reaal Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie en Kunstfactor Sectorinstituut Amateurkunst.

Ook interessant