• player laden...

Van vrijdag 17 juli t/m zondag 26 juli 2009 organiseerde ZIMIHC een succesvolle editie van het Europa Cantat Festival in Utrecht.

Europa Cantat Festival 2009 in Utrecht

Het internationale Europa Cantat festival wordt eens in de drie jaar ergens in Europa gevierd. In 2009 vond de 17e editie van het festival plaats in Utrecht, waarbij ZIMIHC de organisatie op zich nam. Met een uitgebreid, divers programma en ruim 30.000 bezoeken was het festival een daverend succes. Speciaal voor het festival werd de Stichting Europa Cantat Utrecht opgericht door ZIMIHC, Unisono en de European Choral Association – Europa Cantat.

Wat is Europa Cantat Festival?

Dit festival is het initiatief van de Europese Koorfederatie ECA-EC met leden in 40 landen. Eens in de 3 jaar organiseert een van de aangesloten organisaties het Europa Cantat Festival: een zangersmanifestatie van internationaal niveau voor amateurs en professionals. Voor de 17e editie in 2009 koos het internationaal bestuur Utrecht als festivalstad. Het was overigens de eerste keer dat het festival in Nederland plaatsvond.

Deelnemers

2619 zangers en koordirigenten uit 50 landen traden op tijdens 80 verschillende concerten en deden mee aan 119 uiteenlopende ateliers en seminars. 800 zanglustigen kochten een dagkaart waarmee ze konden meedoen aan een atelier van een ochtend. Jong en oud deed mee. Zo was ruim de helft van de deelnemers onder de 27 jaar. De oudste deelnemer liep juist achterin de tachtig, en de jongste was slechts 1 jaar oud.

Terwijl de ene deelnemer om de hoek woonde, vloog een ander vanuit Nieuw-Zeeland om mee te doen. Ook bijzonder was de komst van 79 zangers uit Servië. Zij hadden er een treinreis van meer dan 24 uur voor over. Daarnaast kwamen de deelnemers uit o. a. Australië, Venezuela, Congo, Burundi, Taiwan, Kazachstan, Canada en IJsland.

Doelstellingen

Zingen is voor iedereen, het is gezond, het bevordert de sociale cohesie en stimuleert de hersenen. Zingen is weer ‘in’. Enkele jaren geleden is muziek/zangles vrijwel geheel uit het curriculum van de basisschool verdwenen. Nu komt het besef boven dat men met het badwater ook het kind heeft weggegooid. De doelstelling van de Europese koorfederatie ECA-EC is dan ook om het zingen te bevorderen op scholen en daarbuiten. Waar het imago van zingen nog oubollig is, wil men dat beeld bijstellen. De activiteiten worden steeds afgestemd op de diverse doelgroepen binnen de zangwereld.

Programma Europa Cantat

Voor zangers

Zo’n 3000 zangers van over de hele wereld namen deel aan 25 meerdaagse workshops (met een concert als eindpresentatie) en een dertigtal (eendaagse) discovery ateliers als smaakmakertje voor verschillende zangsoorten. Daarnaast waren er dagelijks enkele concerten door professionele ensembles.

Het Domplein functioneerde als festivalplein. Hier was een dagelijkse programmering van Open Singings (+ 2x met beiaard), waaraan het voor iedereen vrij was om mee te zingen. Op de Open Podia op drie locaties in de binnenstad stonden dagelijks deelnemende koren, Utrechtse bandjes en singer-songwriters. Ook een Meezing Sound of Music en een tweede Utrechtse editie van het Poverty Requiem stond op het programma.

Voor dirigenten

Naast het programma voor (koor)zangers was er een programma voor dirigenten. Dit bestond uit workshops en reading sessions. Ook konden ze de collega’s van de ateliers aan het werk te zien met de study tour. Hieraan deden 140 dirigenten mee. Hoewel een study tour voor dirigenten al langer onderdeel was van Europa Cantat, was de omvang in Utrecht bijzonder groot.

Young Event Management Program

25 studenten van over de hele wereld werden geselecteerd om aan het Young Event Management Program mee te doen. Zij kregen een intensief cursusprogramma aangeboden op het gebied van internationale festivalorganisaties met specialisten uit Europa. Daarna zetten zij zich twee weken lang in voor het festival op belangrijke posten binnen de organisatie, bij wijze van stage. De studenten ontvingen intensieve begeleiding van een speciale werkgroep.

Fringe voor stad en regio

Naast de activiteiten op het Domplein was er de botenparade op de welkomstavond en het Rioolfest in de Zadelstraat. In bioscoop Louis Hartloopercomplex was bovendien een filmprogrammering gericht op (koor)muziek.

Behalve tijdens het festival waren (koor)zangers in stad en provincie Utrecht al eerder betrokken bij het festival via een divers programma. Al in 2008 werd een Kerkkoren- en cantorijendag georganiseerd. Ook was er toen een Kids Day! voor kinderkoren uit de provincie Utrecht. In 2009 werd sChOOL Voices georganiseerd: een programma gericht op schoolkinderen uit groep 6 en 7. Hieraan deden 30 scholen uit stad en provincie mee. Ook waren er 9 Zangzondagen: discovery ateliers  voor individuele zangers. Bovendien waren er voorafgaand aan het festival 10 Open Sing-ins op de Stadhuisbrug. Dit gebeurde o.l.v. Utrechtse dirigenten voor het winkelend publiek dat spontaan met de dirigenten mocht meezingen.

Europa Cantat werd al vroeg enthousiast ontvangen in de stad. Dat leidde ook tot initiatieven van buiten de organisatie, maar die wel binnen de organisatie werden ondersteund. Denk aan het ambtenarenkoor, krachtwijkkoren, Verborgen Stem, en activiteiten bij het 10-jarig jubileum de Molen.

Met bijzondere dank aan Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht, Jaarbeurs Utrecht, SNS Reaal Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie en Unisono/Kunstfactor Sectorinstituut Amateurkunst.

Ook interessant