Yalda-nacht of Chelle-nacht is een traditionele ceremonie en wordt gevierd met een voorprogramma van Catching Cultures Orchestra.

Deze nacht wordt gevierd door Koerden, Afghanen en Perzen, Indianen en volkeren uit Mesopotamië.

Yalda vindt plaats tijdens de langste nacht in het Noordelijk halfrond die tegelijk ook de laatste herfstdag en eerste dag van de winter is. Vroeger werkten mensen het hele jaar door in harmonie met de seizoenen en de natuurkrachten.  Dit evenement is dan ook gewijd aan spiritualiteit en de, door sommigen beschouwd als, mythische relatie tussen mens en natuur.

Het programma is vrolijk om de ziel te verheffen boven de donkere nacht, kou en winterdepressie. Voedsel en fruit worden uitgedeeld en gegeten. Vooral granaatappel en watermeloen, omdat dit rode fruit de ochtend en de vrolijkheid in het leven symboliseert. Andere populaire tradities op de Yalda nacht zijn: noten eten, vuur aansteken, gedichten voordragen, verhalen vertellen, dansen en zingen.

Als je meer wil leren over deze Yalda nacht, kom deze geweldige viering dan beleven. Neem, om de feestvreugde te verhogen, iets te eten mee om samen te kunnen delen.

Deelnemers

Dilsoz Hama/ Dichter
Bigard Ahmed/ optreden
Avan Omar/ workshop
Dania Ali/ Zang (Sorani – dialect)
Houssin Sewesen/ Zang & Saz (Zazaki dialect)
Sipan Merkan/ Zang & Saz (Kurmanji – dialect)
Alan Aref/ Viool
Ali Authman/ Altviool
Najat Jawher/ percussion
Monier Goran/ Ud & Gitaar
Masty Mastan/ Documentatie

Het programma wordt geopend door Catching Cultures Orchestra die Perzische muziek ten gehore brengt.

Buurten over Grenzen

In Cirkel Om de Haard drukken Koerdische muzikanten hun cultuur uit in de taal van muziek. Kom luisteren naar deze jamsessies of zing zelf mee! Cirkel Om de Haard is een initiatief van Avan Omar, Ali Authman en een groep Koerdische muzikanten, grotendeels wonend in Overvecht. Buurten over Grenzen is het programma van ZIMIHC dat cultuur deelt, viert en met elkaar verbindt.

 

Ook interessant